Pekka Räsänen

järjestöjohtaja, eläkkeellä
Age: 65
Welfare area: Länsi-Uusimaa
Municipality: Lohja
City part: Lohja kaupungin keskusta

Minulla on kokemusta sote-alalta virkamiehenä ja sen jälkeen 30 vuotta sosiaali- ja terveysjärjestöjen tehtävistä. Olen ehdokkaana aluevaaleissa nyt ensimmäistä kertaa.

Asun Lohjan keskustassa, ennen eläkkeelle siirtymistä arkityö valtakunnallisen vammaisjärjestön toimitusjohtajana. Olen ollut aikaisemmin kaupunginvaltuutettuna 20 vuotta, silloin mm. valtuuston puheenjohtajana. Uusien työtehtävien takia jäin siinä vaiheessa pois kuntapolitiikasta. Eläkkeelle on nyt enemmän aikaa yhteisille asioille. Viime kuntavaaleissa tulin valituksi varavaltuutetuksi ja olen toiminut tällä valtuustokaudella Lohjan Energiahuolto Oy Loherin hallituksen puheenjohtajana ja Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän hallituksen varapuheenjohtajana. Olen aina ollut aktiivinen kansalaisjärjestötoimija, tällä hetkellä toimin Lohjan Eläkkeensaajat ry:n puheenjohtajana.

Important to me

Sosiaalityöstä tukea arkeen, turvataan laadukas palveluohjaus ja -tarpeen arviointi

Sosiaalityön tärkeys korostuu monien asiakasryhmien osalta. Lapsiperheiden, ikääntyneiden ja vammaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta sosiaalityön on tuotettava riittäviä palveluita niin toimintayksiköissä kuin kotiin vietävinä palveluina. Asiakkaan edun mukaista on hyödyntää moniammatillista lähestymistä. Asiakasohjausta on tehtävä sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa siten, että asiakkaille laaditaan selkeät palvelusuunnitelmat ja turvataan sen mukaiset palvelut.

Palveluihin pitää päästä ajoissa, maksut eivät saa muodostua esteeksi hoitoon hakeutumiselle

Lyhyet odotusajat aikaistavat hyvinvoinnin haasteiden tunnistamista sekä lisäävät luottamusta hyvinvointialueen kykyyn ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia. Omalääkäri- ja omahoitajamalli on otettava käyttöön perusterveydenhuollossa sekä matalan kynnyksen digitaalisia mielenterveyspalveluita on lisättävä. Asiakkaille on kerrottava asiakasmaksujen kohtuullistamisen mahdollisuudesta. Alueelliset vammais- ja vanhusneuvostot toimivat asukkaiden edustajina ja samalla päätöksenteon tukena.

Hyvinvoiva henkilökunta tuottaa tyytyväisiä asiakkaita, digitalisaatio on työkalu, ei työntekijä

Hyvinvointialueen henkilökunnan työhyvinvointia on pidettävä tärkeänä vahvuustekijänä. Alueella ei ole varaa menettää henkilötyövuosia henkilökunnan uupumisen vuoksi. On panostettava vuokratyövoiman tarpeettoman käytön vähentämiseen ja samalla vahvistettava oman henkilökunnan pysyvyyttä. Digitalisaatiota voidaan hyödyntää palvelutuotannossa, mutta se ei korvaa yhtäkään ammattilaista eikä sovellu kaikkien käytettäväksi.