Sonya Sahradyan

Kotoutumisen asiantuntija ja tutkija, FT
Ikä: 46
Hyvinvointialue: Keski-Suomi
Kunta: Jyväskylä
2506

Terve! Olen Sonya Sahradyan, asunut Jyväskylässä vuodesta 2011 ja ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Asiantuntemukseeni on kuulunut tutkimus-, tulkkaus-, neuvonta- ja ohjaustyötä sekä asiantuntijaryhmien jäsenyyksiä oppilaitoksissa ja kansalaisjärjestöissä yhteistyössä julkisen sektorin kanssa, erityisesti kotoutumisen kentällä. Nämä työkokemukset ja oma maahanmuuttokokemukseni ovat syventäneet ymmärrystäni eritaustaisten maahan muuttaneiden kohtaamista haasteista ja rajallisista mahdollisuuksista paikallisella ja alueellisella tasolla. Tämä on vahvistanut sitoutumistani edistämään vaikuttavia politiikka- ja käytäntömuutoksia, jotka varmistavat, että kaikilla, taustoistaan riippumatta, on yhdenvertaiset oikeudet ja mahdollisuudet koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä muilla elämänalueilla. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan aktiivista osallistumista vaaleihin vahvan edustuksemme turvaamiseksi päätöksenteossa.

OLLAAN OSANA PÄÄTÖKSENTEKOA – EI VAIN ESITYSLISTALLA!

Minulle tärkeää

Julkisten palvelujen laajentaminen ja vahvistaminen kaksisuuntaisen kotoutumisen toteuttamiseksi yhteisenä vastuuna

Kaksisuuntaisen kotoutumisen tulee olla yhteinen vastuu maahan muuttaneiden ja vastaanottavan yhteiskunnan välillä. Kuitenkaan sitä ei usein toteuteta paikallisella ja alueellisella tasolla, koska vastuu jää pääosin maahan muuttaneille. Tämän epäkohdan ratkaisemiseksi julkisia palveluja on laajennettava ja monialaista yhteistyötä yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa on vahvistettava, jotta kaikki maahan muuttaneet saavat tarvittavan tuen sujuvaan kotoutumiseen Jyväskylässä ja Keski-Suomessa.

Mielenterveydenhuollon kohentaminen helpommin saavutettavaksi ja inklusiiviseksi

Psyykkinen kuormittuneisuus ja henkinen stressi ovat yleisiä maahan muuttaneiden keskuudessa. Tässä tilanteessa monet maahan muuttaneet eivät saa tietoa mielenterveyshuollosta tai siitä, miten siihen pääsee. Mielenterveydenhuollon tarjonta on myös rajallista. Lisäksi kulttuurierot ja kielimuuri usein jäävät huomiotta mielenterveydenhuollossa. Nämä epäkohdat paljastavat tarpeen kohentaa mielenterveydenhuoltoa helpommin saavutettavaksi ja inklusiiviseksi eritaustaisille maahan muuttaneille.

Työllistymistä edistävien sosiaalipalvelujen kehittäminen pitkäaikaistyöttömyyden voittamiseksi

Huolimatta työvoimapulasta, maahan muuttaneet kohtaavat usein pitkäaikaistyöttömyyttä, mikä vaikuttaa heidän mielenterveyteensä ja hyvinvointiinsa. Pitkäaikaistyöttömyys heikentää myös heidän ammatillisia ja työelämätaitojaan, erityisesti nykyisessä nopeasti muuttuvassa työelämässä. Tämän haasteen voittamiseksi työllistymistä edistäviä sosiaalipalveluja tulisi kehittää tarjoamaan kattavaa tukea monialaisen yhteistyön kautta, mahdollistamalla maahan muuttaneiden pääsyn tai paluun työmarkkinoille.