Sini Lehtonen

Olen 38-vuotias kätilö ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Asun Puuppolassa avopuolisoni ja joulukuussa syntyneen poikamme kanssa. Lisäksi mieheni kolme vanhempaa lasta asuvat luonamme vuoroviikoin.
Olen ehdolla hyvinvointialuevaaleissa, sillä haluan olla mukana kehittämässä Keski-Suomen hyvinvointialuetta yhdessä eteenpäin. Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja riittävyys tulee jatkossakin turvata.
Hyvinvointialueen päätöksenteolla on suora vaikutus ihmisten arkeen. Yhteistyötä hyvinvointialueen ja alueen eri toimijoiden kesken tulee vaalia ja vahvistaa. Uskon, että yhdessä tehden ja neuvotellen saadaan paljon hyvää aikaan. Minulle on tärkeää, että hyvinvointialueella tehtävät päätökset perustuvat uusimpaan tutkittuun tietoon. Yhtä tärkeää on kuitenkin varmistaa, että päätöksenteossa huomioidaan niiden ihmisten osallisuus, joiden elämään ja arkeen päätöksillä vaikutetaan, olipa kyse asukkaista tai työntekijöistä.
Minulle tärkeää
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Pienen pojan äitinä minulle on tärkeää, että Keski-Suomen hyvinvointialueella on hyvin toimivat lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelut. Ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin tulee satsata, sillä hyvinvoinnin perusta luodaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden riittävyys tulee varmistaa, ja palveluita tulee olla saatavilla helposti ja monikanavaisesti. Säästötoimenpiteitä ei tule kohdentaa lapsiin, nuoriin ja perheisiin.
Hyvinvointialueen työntekijät
Hyvinvoiva, motivoitunut ja osaava henkilöstö on hyvinvointialueen toiminnan perusta. Henkilöstön riittävyyteen ja veto- ja pitovoiman lisäämiseen tulee aktiivisesti etsiä ratkaisuja. Työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja työstä palautumiseen tulee panostaa. Työntekijöille tulee tarjota mahdollisuus monipuolisiin urapolkuihin, osaamisen kehittämiseen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Työntekijöiden osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksiin tulee panostaa.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan ja palveluiden resursointi tulee turvata. Sairauksien ennaltaehkäisyn tulee olla sote-palveluiden perustana, ja painopistettä tulee siirtää ennaltaehkäiseviin ja varhaisen tuen palveluihin. Palvelutarpeen kasvua voidaan hillitä ja asukkaiden terveyseroja kaventaa tarjoamalla asukkaille mahdollisuuksia ja keinoja osallistua aktiivisesti oman hyvinvointinsa ja terveytensä edistämiseen. Nopea hoitoonpääsy vähentää raskaampien palveluiden tarvetta.