Lisäämme nuorten osallisuutta ja parannamme hyvinvointia
Lapset ja nuoret ovat kärsineet valtavasti koronan aiheuttamasta poikkeustilasta. Koronakriisin jälkihoidossa lasten, nuorten ja opiskelijoiden tarpeet on asetettava etusijalle niin kotimaassa kuin myös EU-tasolla. Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon lähiyhteisöissään ja laajemminkin yhteiskunnassa. Nuorille tulee tarjota monikanavaisesti tietoa vaikuttamismahdollisuuksista ja nuorten osallisuuden vahvistamiseen tulee varata resurssit. Erityisesti on parannettava yhteiskunnallisesti heikommassa asemassa olevien nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja -osaamista.
Mahdollisuus olla osallisena ja vaikuttaa itseä koskeviin päätöksiin on tärkeää ihmisen identiteetin kehittymisen kannalta. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös lasten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon omista ja elinpiirinsä asioista kehitetään.
Laitamme nuorisopolitiikan rakenteet ja rahoituksen kuntoon
Nuorten hyvinvointia edistävää politiikkaa tulee johtaa tavoitteellisesti. Nuorten tilanteesta Suomessa tulee muodostaa kokonaiskuva. Nuorisopolitiikkaa, nuorten syrjäytymistä torjuvaa ja hyvinvointia edistävää työtä on johdettava tavoitteellisesti.
Nuorten elinoloja edistävässä politiikassa on keskityttävä järjestöjen ja kuntien toteuttamaan pitkäjänteiseen perustyöhön. Nuorisotyötä ja nuorten palveluita tuottavien kuntien ja järjestöjen toimintaedellytykset on saatava yhteiskunnallisen tarpeen edellyttämälle tasolle.
Nuorten kansainvälistymistä on edistettävä tehokkaasti ja myös niille nuorille, joille ulkomaille lähtö ei ole helppoa opintojen kautta, on tarjottava kansainvälistymisen mahdollisuuksia. Erasmus+-ohjelman mahdollisuuksia vapaa-ajan kansainvälistymisen tukena on saatava paremmin käyttöön.
Rakennamme lasten ja nuorten palvelut kouluihin ja oppilaitoksiin
Lasten ja perheiden palvelujen tulee muodostaa jatkuvan matalan kynnyksen kokonaisuus aina raskauden alusta siihen asti, kunnes nuori on varttunut ottamaan vastuuta tulevaisuudestaan. Neuvolat ovat tässä keskeisiä toimijoita ja niiden toiminta on turvattava ja sitä on kehitettävä. Tätä varten SDP:n tavoitteena on ehkäisevien, maksuttomien ja matalan kynnyksen lapsiperhepalveluiden parantaminen. Lasten ja perheiden palveluista on tehtävä toimiva moniammatillinen kokonaisuus ja palveluiden on muodostettava jatkumo siten, että palvelutarpeisiin vastataan yhdestä pisteestä silloinkin, kun tarpeet ovat monialaisia.
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten tulee olla paikkoja, jotka toimivat moniammatillisesti lapsen tukena kasvulle ja oppimiselle koko lapsuuden ajan. Näin voidaan varmistaa monialainen yhteistyö, jotta lapset ja nuoret saavat riittävää kokonaisvaltaista tukea. Oppimis- ja hyvinvointikeskuksissa on jokaisen oppilaan saatavilla sosiaalinen, pedagoginen, psyykkinen ja terveydellinen tuki. Tuki on ulotettava myös erityistä tukea tarvitseville sekä vammaisille lapsille ja nuorille, tarvittaessa yhteistyötä vammaispalvelun moniammatillisen henkilöstön kanssa.
Palveluiden kokonaisvaltaisuus varmistaa myös, että huomio kiinnitetään erityisesti niihin lapsiin, nuoriin ja perheisiin, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Tätä varten tulee vahvistaa lapsi- ja vammaisvaikutusten arviointia, lasten, nuorten ja vanhempien kuulemista sekä systemaattista tiedon keräämistä ja tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa.
Huomioidaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten palvelutarpeet. Tunnistetaan lasten palveluissa lasten erilaiset perhetilanteet ja huomioidaan nykyistä paremmin perheiden ja perhemuotojen moninaisuus.
Edistetään eri asiakasrekisterien tietojen hyödyntämistä moniammatillisen yhteistyön tehostamiseksi.
Taataan tuen tarpeessa oleville mm. vammaisille lapsille ja neurokirjon erityispiirteitä omaaville lapsille sekä heidän perheilleen yhdenvertainen mahdollisuus saada tarpeensa mukaisia palveluita ja olla mukana arjen erilaisissa toiminnoissa.
Palveluiden on vastattava yksilöllisiin tarpeisiin, joten tarvitaan yksilöllistä, perhekohtaista ja ryhmämuotoista apua. Poikkeustilanteissa kotiin tulevan avun merkitys korostuu osalle perheistä. Esimerkiksi kotipalvelun kautta saatava lastenhoitoapu on tärkeää.