Ulkoministeriön koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä esitteli manifestinsa Suuren valiokunnan edustajille

18.12.2024

Sukupuolittunut verkkoväkivalta on kasvava ongelma, joka kohdistuu erityisen usein nuoriin ja vaatii välittömiä toimia. UN Women Suomen ja Plan International Suomen koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä nosti tämän vakavan ilmiön esiin tavatessaan Suuren valiokunnan edustajia perjantaina 13. joulukuuta. Ryhmä esitteli Oikeus olla online 2.0 -manifestin, joka haastaa päättäjät sitoutumaan sukupuolittuneen verkkoväkivallan vastaiseen työhön ja tarjoaa konkreettisia keinoja ilmiön kitkemiseksi.

Ulkoministeriön alainen Generation Equality -nuortenryhmä tapasi kansanedustajia Suuren valiokunnan toisen varapuheenjohtajan Miapetra Kumpula-Natrin (SDP) aloitteesta perjantaina 13.12. Tilaisuudessa oli Kumpula-Natrin lisäksi mukana Suuren valiokunnan jäsenistä Eva Biaudet (RKP) sekä Mai Kivelä (VAS). UN Women Suomen sekä Plan International Suomen koordinoima nuortenryhmä esitteli tilaisuudessa Oikeus olla online 2.0 -manifestin, joka vastuuttaa päättäjiä sitoutumaan sukupuolittuneen verkkoväkivallan vastaiseen työhön.

Suomessa 42 prosenttia 15–25-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on joutunut sosiaalisen median alustoilla häirityksi. Alle 25-vuotiaista naisista kaksi kolmesta on vastaanottanut ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita tai ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä viestejä tai kommentteja.

“Verkkoväkivalta on kasvava ongelma, joka kohdistuu erityisesti tyttöihin, naisiin ja vähemmistöihin. Ilmiö vaientaa näiden ryhmien ääniä ja heikentää heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa, mikä tekee siitä myös merkittävän uhan demokratialle”, Generation Equality -nuortenryhmän jäsen Jenni Halonen toteaa.

Nuortenryhmän laatima manifesti sisältää kymmenen kohtaa, joilla voidaan ennaltaehkäistä sekä puuttua sukupuolittuneeseen verkkoväkivaltaan. Manifesti on alansa ensimmäinen ja siksi merkittävä julkaisu. Sen tarkoitus on toimia ohjenuorana verkkoväkivallan kitkemiseksi. Tilaisuudessa esiteltiin manifestista neljä ydinasiaa:

1. Verkkoväkivalta on uhka demokratialle ja se tulisi tunnistaa yhteiskunnallisena ongelmana. 
2. Tietoisuutta verkkoväkivallasta tulee lisätä, jotta viranomaiset sekä muut asian kanssa
kosketuksissa olevat osaavat puuttua ja ennaltaehkäistä verkkoväkivaltaa.
3. Verkkoalustojen tulee kantaa vastuu väkivallasta.
4. Kansallista sekä kansainvälistä yhteistyötä on lisättävä ja Suomen tulee toimia
suunnannäyttäjänä maailmalle verkkoon koskevassa lainsäädännössä.

Tilaisuudessa korostettiin myös teknologia-alan vastuullisuuden ja sääntelyn tärkeyttä, mutta painotettiin, että päättäjillä on merkittävä rooli verkkoväkivallan kitkemisessä. Vuonna 2022 julkaistu alkuperäinen Oikeus olla online -manifesti keskittyi erityisesti teknologiasektorin vastuullisuuden lisäämiseen verkkohäirinnän torjunnassa. Marraskuussa 2024 julkaistu manifesti laajentaa näkökulmaa ja haastaa päättäjät ottamaan vahvemman roolin, jotta verkkoväkivalta tunnistettaisiin yhteiskunnallisena ongelmana.

Tilaisuudessa mukana olleet Suuren valiokunnan jäsenet pitivät manifestia tärkeänä avauksena.

Linkki manifestiin:  Copy 11/2024 of GE-nuorten manifesti 

Jaa sosiaalisessa mediassa