Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Kiljusen kirjallinen kysymys: Hallituksen arvioitava asekauppaa Israelin kanssa
Israelin sotatoimet Gazassa herättävät kansainvälisesti painavaa kritiikkiä. Kimmo Kiljunen jätti kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus arvioi ja valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa.
– Lukuisat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat, YK:n erikoisraportoijat, tutkijat sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet kansanmurhan riskistä Gazassa. Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on todennut, että Gazassa on olemassa todellinen ja välitön kansanmurhan riski. Tammikuuhun mennessä joukko YK:n erikoisraportoijia totesi, että kyseessä ei enää ole vain riski, vaan meneillään oleva kansanmurha, Kiljunen toteaa.
– Suomi hyväksyi huhtikuussa YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman, jossa vaaditaan lopettamaan kaikki asevienti Israeliin. Suomesta tapahtuvan Patrian aseviennin lisäksi Suomi osallistuu asevientiin kansainvälisen yrityksen Nammon kautta, jonka osakkeista Patria omistaa puolet. Ylen raportoinnin mukaan Nammon aseita on käytetty Gazassa, Kiljunen kertoo.
Ulkoministeriön mukaan se ei valvo Nammon asevientiä, koska aseita ei viedä Suomesta. Myöskään puolustusministeriö ei kertomansa mukaan asiaa valvo.
– Suomi on ratifioinut YK:n yleissopimuksen kansanmurhan ehkäisemisestä ja rankaisemisesta, ja sopimus on otettu osaksi Suomen lakia. Kysyn, miten hallitus valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa, ja erityisesti miten varmistetaan, että Patrian ja Nammon asevienti noudattaa kansainvälistä oikeutta, YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmaa ja lukuisia sopimuksia aseviennistä?