Sivistysvaliokunnan sd-edustajat: Vastustamme opiskelijoiden siirtämistä pois yleisen asumistuen piiristä
Opiskelijoiden siirtäminen yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin on väärin, sillä se heikentää opiskelijoiden toimeentuloa ja vaikeuttaa päätoimista opiskelua. SD-eduskuntaryhmän sivistysvaliokunnan jäsenet Eeva-Johanna Eloranta, Tuula Haatainen, Pia Hiltunen ja Nasima Razmyar jättivät asiasta tänään vastalauseen, jossa ehdotetaan lakiesityksen hylkäämistä.
– Lakiesitys on ristiriidassa opintotuen tarkoituksen kanssa, sillä sen myötä edellytykset päätoimiseen opiskeluun heikkenevät opiskelijoiden toimeentulon tason laskiessa. Monet joutuvat lisäämään työssäkäyntiä toimeentulonsa turvaamiseksi ja samalla tutkintojen valmistuminen venyy pidemmälle. Lisäksi toimeentulon heikentyminen vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen, edustaja Eloranta harmittelee.
– Siirtyminen yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisään tarkoittaa sitä, että käytännössä opiskelijoiden asumistuki laskee satoja euroja kuussa. Vuositasolla heikennys tarkoittaa yksinasuvalle opiskelijalle jopa yli 2000 € menetystä. Etuustaso tulee laskemaan selkeästi Pohjoismaiden heikoimmaksi, edustaja Hiltunen toteaa.
Seurauksena opiskelijoiden heikentyneestä etuustasosta opintolainaan turvautumien tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään. Opintolainakanta on jo tällä hetkellä kasvanut noin nelinkertaiseksi kymmenen vuoden takaiseen verrattuna.
– Hallitusten toimien seurauksena velkaantumispaine tulee eittämättä lisääntymään. 30 000 tai 40 000 euron opintolainat tulevat olemaan tulevaisuudessa hyvinkin tyypillisiä. Varmasti jokainen ymmärtää, että tämänkaltaiset velkamäärät vaikuttavat suoraan nuorten elämänvalintoihin, kuten mahdollisuuksiin ostaa asunto tai perustaa perhe, edustaja Tuula Haatainen pohtii.
Hallitus perustelee siirtoa tavoitteena edistää yhteisöllistä ja edullista asumista, mutta todellisuudessa tämä ei ole mahdollista.
– Kilpailu edullista vuokra-asunnoista on jo nyt arkipäivää. Kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja riittää vain alle neljäsosalle korkeakouluopiskelijoista. Samalla opiskelija-asuntojen määrää ei voida kasvattaa, koska hallitus on heikentänyt asuntorakentamisen investointitukea, Nasima Razmyar hämmästelee.