Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Haatainen: Ainoa oikea päätös on perua kulttuurikenttää repivät leikkaukset

27.11.2024

SDP vaatii, että hallitus peruu kulttuuribudjetista leikatut 17,4 miljoonaa euroa ja palauttaa yksityisen kopioinnin hyvityksestä viedyt 5,5 miljoonaa euroa. ”Kulttuuri on suomalaisuuden sielu – sen puolustaminen on koko yhteiskunnan asia," sivistysvaliokunnan puheenjohtaja (sd) Tuula Haatainen kiteyttää.

– Suomessa on rikas kulttuuri, joka yhdistää ihmisiä ja antaa heille mahdollisuuden kokea, oppia ja kasvaa. Nyt tämä perusta on uhattuna. Hallituksen päätökset leikata kulttuurialan rahoitusta ja puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys vaarantavat taiteen ja kulttuurin tulevaisuuden. Nämä leikkaukset eivät todellisuudessa säästä, vaan vievät pohjan kansakuntamme henkiseltä pääomalta, Tuula Haatainen muistuttaa.

Hallituksen leikkaukset iskevät erityisen raskaasti esittävän taiteen kenttään ja audiovisuaaliseen alaan, jotka molemmat ovat merkittäviä työllistäjiä. Esittävän taiteen budjetit kohdistuvat pääosin palkkoihin ja palkkioihin, joten säästötoimet uhkaavat alan työsuhteiden vakautta. Audiovisuaalinen ala, joka jo ennestään kamppailee pienen markkinan haasteiden kanssa, kärsii kopiointihyvityksen leikkauksista.

– Tämä lakisääteinen korvaus on ollut olennainen osa luovan työn tekijöiden toimeentuloa, jonka avulla hyvitetään yksityiseen käyttöön kopioituja teoksia. Hyvitysmaksun leikkaus uhkaa entisestään heikentää luovan työn tekijöiden asemaa tilanteessa, jossa työttömyys ja tulojen epävarmuus ovat jo nyt kasvavia ongelmia, Haatainen toteaa.

Kritiikkiä Haataiselta hallitus saa myös päätöksestä tehdä Suomesta lukemisen superverottaja, sillä hallitus nostaa kirjojen alv-prosentin 14 prosenttiin. Euroopassa yleisin kirjojen alv-prosentti on kuusi prosenttia.

– Päätös nostaa kirjojen alv-prosenttia on johtamassa siihen, että valtio saa kirjasta enemmän kuin kirjailija. Tämä on pysäyttävää. Samaan aikaan olemme huolissamme lukutaidosta ja lukemisesta, mutta ilman tekijöiden arvokasta panosta ei synny yhtäkään kirjaa. Siksi kirjailijoiden ja myös muiden luovan alan tekijöiden toimeentulosta tulee pitää huolta. Ilman heitä meillä ei ole kulttuuria, ei taidetta, jotka ovat yhteiskuntamme ja identiteettimme rakentumisen ydintä, Haatainen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa