SDP:n yritysverkosto: Pienyrittäjien usko on palautettava – kurjistamiselle on vaihtoehto
"Yrittäjiä kiinnostaa pärjääminen ja kasvaminen", toteavat SDP:n yritysverkoston jäsenet ja vaativat Orpon hallitukselta suunnanmuutosta.
Pienyrittäjien tyytyväisyys hallitusta kohtaan jatkaa laskuaan, eikä suotta. Näkymät ovat heikentyneet hallituksen veromoukarin ja leikkausten tuloksena.
– Yleisen arvonlisäverokannan äkkinopea korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin oli virhe. Korotus astui liian nopeasti voimaan, vain yhden kesän aikana. Puolen prosentin lisä on paitsi turha, myös hallinnollinen painajainen. Yrittäjän tärkein väline on ennakoitavuus ja hallitus aiheutti aivan turhan hintakriisin pienyrittäjille juuri kesälomakaudella, toteaa SDP:n yrittäjäverkoston jäsen Hannele Kerola.
Hallituksen veropolitiikka kurjistaa pienyrittäjiä ennen näkemättömällä tavalla nostamalla tiettyjen tuotteiden ja palveluiden alv-kantaa 10 prosentista 14 prosenttiin. Etenkin luovan alan yrittäjiä kuritetaan jälleen näillä korotuksilla.
SDP esittää kirjojen, lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä henkilökuljetusten ja matkailupalveluiden 10 % arvonlisäverokannan pitämistä nykyisellään.
– Viime vuosina yleinen hintataso on noussut, mutta monet pienet yritykset, etenkin syrjäisemmillä seuduilla, eivät ole voineet viedä korotuksia omiin hintoihinsa. Poukkoileva veropolitiikka on kohtuuton pienyrittäjiä kohtaan, sanoo SDP:n Kia Hänninen.
Myös arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa on nostettava 20 000 eurosta 30 000 euroon. Alarajan nosto parantaa yksinyrittäjien ja pienempien yritysten kannattavuutta sekä lisää kannusteita päätoimiseen yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen.
– Tällä toimella kompensoitaisiin myös alarajahuojennuksen poistumisesta aiheutuva verotuksen kiristyminen, joka toteutuessaan vaikeuttaa pienten yritysten toimintaa. Se myös parantaa pienten yritysten kasvun mahdollisuuksia, toteaa SDP:n Roope Lehto.
Erittäin olennaista on myös perua hallituksen päätös kotitalousvähennyksen hoiva- ja hoitotyön leikkauksesta. Se on vakava uhka pienille, naisvaltaisille hoiva-alan yrityksille.
– Kotitalousvähennyksen korotettua vähennysprosenttia kotipalveluiden osalta on jatkettava ja omavastuu pidettävä nykyisellään. Näin parannetaan pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia hyödyntää kotitalous-, hoito- sekä hoivapalveluita, ja luodaan kysyntää näiden alojen yrittäjille, sanoo SDP:n Tiina Räisänen.
Näiden ohella hallituksen ei pitäisi myöskään viivytellä YEL-järjestelmän uudistamisessa, kuten se on tähän asti tehnyt.
– Sen lisäksi, että monet pienyrittäjät joutuvat turvautumaan omaehtoisiin eläkejärjestelyihin, niin nykyinen YEL-järjestelmä myös mahdollistaa eläkemaksujen sotkemisen yrityksen kilpailukykyyn. Esimerkiksi kahdella samaa palvelua tuottavalla yksinyrittäjällä voi olla suuri ero tuntiveloituksessa, jos toinen yrittäjistä maksaa minimi YEL-maksua ja toinen asianmukaisesti tuloihinsa perustuvaa, lisää SDP:n Eemeli Kajula.
– Osinkoverotuksen helpotukset tai työntekijöiden oikeuksien heikennykset eivät ole tärkeimpiä asioita tavallisille pienyrityksille tai itsensätyöllistäjille, vaikka oikeisto näitä ideologisia toimia pontevasti ajavatkin, kommentoi SDP:n Sami Kuusela.
– Yrittäjiä kiinnostaa pärjääminen ja kasvaminen, joita historiallisen yrittäjävihamielinen hallitus nyt vaikeuttaa monin toimin, hän jatkaa.
SDP esittää 10 keinon kasvuvoimapakettia pienille yrityksille. Lue kaikki keinot täältä: https://www.sdp.fi/10-keinoa/