SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: ”Ensi syksynä neuvottelupöydän ääressä istuu kutsumattomia vieraita”
Ensi syksynä käynnistyviä työehtosopimusneuvotteluita ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua tasapuolisiksi. Neuvottelupöytien ääressä on tungosta, sillä niiden ääreen istuvat työntekijöiden ja työnantajien lisäksi symbolisesti myös pääministeri ja valtiovarainministeri. Orpo ja Purra haluavat varmistaa, että työnantajille sataa mannaa taivaalta ja 2,3 miljoonan suomalaisen työntekijän asema heikkenee, ennustaa SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.
Petteri Orpo ja Riikka Purra haluavat vaikuttaa tulevien työehtoneuvotteluiden lopputulokseen muuttamalla pelikenttää lainsäädännön keinoin. Hallitus rakentaa parhaillaan työnantajille tukevaa selkänojaa, jonka myötä palkansaajan neuvotteluasema heikkenee.
Hallitus on omilla toimillaan ja työnantajia miellyttääkseen tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen, joka edustaa perinteisen kolmikantaneuvottelun kahta kulmaa eli valtiovaltaa ja työnantajia. Työnantajien ei tässä tilanteessa kannata osallistua neuvotteluihin eivätkä he halua hallituksen heitä edes sinne kutsuvan, Malm painottaa.
– Hallitusohjelma on täynnä pelkkiä heikennyksiä. Yhden yhtä parannusta ei ole työntekijöille tiedossa. Orpo, Purra ja Häkämies haluavat selkävoiton suomalaisista työntekijöistä. Kolmikko repii toiminnallaan suomalaiseen luottamusyhteiskuntaan sellaista railoa, ettei vastaavaa ole aiemmin nähty, Malm toteaa.
Palkansaajat protestoivat ymmärrettävästä heihin kohdistuvia kohtuuttomia leikkauksia ja heikennyksiä. Sen sijaan, että maan hallitus pyrkisi ratkaisemaan itse aiheuttamansa konfliktin, se rajoittaa lakko-oikeutta ja sen ministerit heittävät julkisuuteen mafiasyytöksiä.
– Oikeusvaltiossa ei toimita näin. Se, mikä on mahdollista esimerkiksi Unkarissa, Venäjällä tai Turkissa ei saa tulla mahdolliseksi Suomessa. Sekä palkansaajaliike että SDP puolustavat oikeusvaltioperiaatetta, jossa työntekijöillä on oikeus puolustaa asemaansa perustuslain suomin keinoin, Malm muistuttaa.
– Tässä tilanteessa hallituksen ja palkansaajaliikkeen on lyötävä kättä päälle sen sijaan että lyödään nyrkkiä pöytään. Olen täysin varma siitä, että palkansaajaliike olisi valmis neuvottelemaan uudistuksista, joissa taloutta tervehdytetään oikeudenmukaisuutta, ei eriarvoisuutta, lisäämällä. Täysin selvää on myös se, että palkansaajat vastustavat talouden tasapainottamista pienituloisten selkänahkaa nylkemällä, Malm toteaa.
– Näinä päivinä toivotamme ystäville ja työtovereille hyvää uutta vuotta. Valitettavasti tämä toivotus kalskahtaa kovin ontolle, kun tiedämme, että pian hallitus marssittaa eduskunnan päätettäväksi toinen toistaan karmeampia heikennyksiä ja leikkauksia. Uusi vuosi uhkaakin olevan entistä huonompi sadoilletuhansille työntekijöille, työttömille ja opiskelijoille. Leikkausten seurauksena yksittäisen perheen käytettävissä olevat varat kuukausitasolla saattavat pudota 300–400 euroa.
– Pieni valonpilkahdus pimeyteen on tietysti se, että sekä Orpon, Purran että Häkämiehen verotus laskee ensi vuonna noin 2000 eurolla. Tosin jos heidän huolensa valtiontalouden tilanteesta olisi aitoa, ei tällaisia kaverilahjoja olisi Suomessa varaa jaella, Malm päättää.