SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Kokoomusjohtoinen hallitus tekee kyseenalaista historiaa puuttumalla tieteellisen tutkimuksen aihevalintoihin
Valtioneuvosto tiedotti torstaina, että se päätti strategisen tutkimuksen teema-alueet vuodelle 2024. Aiemmin mukana ollut maahanmuutto ei mahtunut ensi vuoden rahoitettavien tutkimusaiheiden joukkoon. Nasima Razmyar muistuttaa, että vastaavaa poliitikkojen puuttumista tutkimukseen ei ole nähty koko STN:n historiassa.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto STN rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa tutkimusta. STN tekee vuosittain tutkimuksen teema-alueista esityksen maan hallitukselle, joka vahvistaa esityksen pohjalta niiden rahoituksen.
– Työnjako on aina tähän saakka ollut selvä: STN esittää tutkimuksen teema-alueet ja hallitus vahvistaa niiden rahoituksen. Poliitikot ovat pysyneet tontillaan, eivätkä ole ottaneet kantaa STN:n itsenäisesti valitsemiin tutkimusaiheisiin. Tämä hallitus on päättänyt valita toisin, ja se kertoo paljon hallituksen arvoista, Razmyar toteaa.
Kiistan ytimessä on maahanmuutto, jonka rahoitus ja tutkimus lykkääntyy nyt tehdyn päätöksen perusteella vuoteen 2025. Asiasta uutisoitiin ensi kertaa jo marraskuussa.
– Jo tuolloin oli selvää, että perussuomalaiset halusivat estää tutkimuksen, sillä sen asetelma ei tukenut puolueen poliittisia tarkoitusperiä. On täysin poikkeuksellista, että poliitikot ylipäänsä asettavat ehtoja tieteelliselle tutkimukselle, Razmyar muistuttaa.
– Maahanmuutto on keskeinen teema Suomen tulevaisuuden kannalta. Siksi tutkimuksen lykkääminen näyttää surulliselta. Erityisesti minua surettaa kokoomuksen ja RKP:n taipuminen poliittisen painostuksen alla, heidän pitäisi kyllä tietää missä poliittisen intervention raja tieteessä menee. Nyt se ylitettiin, Razmyar toteaa.
STN:n esittämät teemat olivat esillä jo keväällä ja moni tutkija on käyttänyt paljon aikaa rahoitushakemuksiin. Teeman kautta oli tarkoitus käsitellä ”maahanmuuttoon liittyviä keskeisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia kysymyksiä monitieteisen tutkimuksen keinoin.” — ”Hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden suotuisa kehitys edellyttää sekä riittävää määrää osaavia tekijöitä että monipuolista osaamista”, STN:n kesäkuussa lähettämässä tiedotteessa kuvattiin ohjelmaa.
– Ei ole kulunut puoltakaan vuotta siitä, kun Orpon hallitus vakuutti edistävänsä yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Viimeistään tämä STN-päätös kuvastaa selkeästi sitä, miten tiedonannolla ei ole ollut mitään todellista vaikutusta, ja sen ainoa tarkoitus oli pitää hallitus koossa, Razmyar päättää.