SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Purran esitys ei tasapainota taloutta tai seuraa talouden kehitystä
Valtiovarainministeri Riikka Purra esitteli perjantaina ensimmäisen budjettiesityksensä. Tarkempi esitys saadaan vasta maanantaina, mutta Purran tiedostustilaisuuden ja valtiovarainministeriön tiedotteen pohjalta nähdään jo, millaisen raamin perussuomalainen valtiovarainministeri on tuleville vuosille rakentanut.
– Purran tiedotustilaisuudessa tiedotustilaisuudessa tuli selvästi hänen itsensäkin korostama asia, jota olemme SDP:ssä pitkään yrittäneet tuoda esiin. Suurista leikkauksista huolimatta velkaantuminen ei ole loppumassa, se ei käytännössä edes pienene. Pienituloisilta leikkaaminen ja työmarkkinoiden rikkominen ovat paitsi epäoikeudenmukaisia, myös tehottomia tapoja tasapainottaa julkista taloutta, Mäkynen sanoo.
Viimeisin toteutunut valtionhallinnon alijäämä oli vuonna 2022 eli viime vuonna 4,3 miljardia euroa. Riikka Purran ensimmäisessä budjetissa vuodelle 2024 menot ovat 10,1 miljardia euroa. Marinin hallituksen viimeiseen eli vuoden 2023 budjettiin verrattuna Purran esityksen alijäämä on 3,7 miljardia euroa suurempi.
– Riikka Purra esittelee budjettiesityksensä, jossa hänen vaalilupaustensa pettäminen vahvistuu. ”Pienituloisilta leikkaaminen ei meille käy” on nyt muuttunut muotoon ”pienituloisilta leikkaaminen käy meille, vaikka ei taloutta tasapainottaisikaan”. Esimerkiksi hallituksen ”perhepaketista” puhuessaan Purra unohtaa toistuvasti mainita, että tehdessään pienen korotuksen kaikkien monilapsisten perheiden lapsilisään, leikataan pienituloisilta useita sosiaaliturvan lapsikorotuksia. Mäkynen ihmettelee.
Kiirehtiessään leikkauksia ihmisten toimeentuloon ja heikennyksiä työntekijöiden asemaan hallitus sulkee silmänsä parhaillaan tapahtuvalta talouskehitykseltä. Tuoreiden lukujen valossa teollisuuden uudet tilaukset ovat laskussa ja rakennusalalla esimerkiksi uusien hankkeiden aloitukset ovat pohjalukemissa, jopa finanssikriisiä heikommalla tasolla. Taustalla on korkojen nousu, joka vaikuttaa niin asunnon ostajiin kuin rakentajiin.
– Purran tiedotustilaisuudessa ei otettu edessä olevaan taloussuhdanteeseen mitään kantaa. Vielä olisi mahdollista reagoida ja välttää esimerkiksi asuntorakentamisen pysähtyminen ja sen myötä tapahtuva työllisyyden heikkeneminen. Tämä tulisi halvemmaksi, kuin työttömyys ja kulutuksen romahtaminen. Toimialojen tukemisen sijaan hallitus on pahentamassa tilannetta esimerkiksi suurilla leikkauksilla asumistukeen. Esimekiksi ekonomistit Markus Lahtinen ja Tiina Helenius ovat perustelleet tarvetta lykätä suuria leikkauksia edessä olevan taantuman vuoksi. Hallituksen on budjettiriihessä herättävä ja reagoitava heikentyvään taloussuhdanteeseen, Mäkynen vaatii.
Korjattu alkuperäisestä tiedotteesta toisen kappaleen ”alijäämä” muotoon ”menot”