SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Onko hallitus siirtynyt demokratian rapauttamisen tielle?
Orpon hallitus rapauttaa ulostuloillaan demokratiaa, arvostelee SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.
– Hallituksen ministerit hyökkäävät törkeästi työntekijöitä edustavaa laillista ammattiyhdistysliikettä vastaan. Asiaan puuttumisen sijasta pääministeri lyö lisää bensaa liekkeihin syyttämällä oikeuksiaan puolustavia työntekijöitä ulkoparlamentaarisesta vaikuttamisesta. Kun pääministeri on lisäksi sitä mieltä, että satoja tuhansia äänestäjiä edustava oppositiokaan ei saisi enää vastustaa hallituksen toimintaa, on syytä kysyä, onko Orpon hallitus siirtynyt demokratian kunnioittamisesta demokratian rapauttamisen tielle.
Kansalaisten oikeus osoittaa mieltään sekä opposition oikeus vastustaa hallituksen toimintaa ovat erottamaton osa demokratiaa, Mäkynen muistuttaa. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun hallitus on päässyt valtaan puheilla, jotka eivät vastaa tekoja.
– Toisin kuin kokoomuksesta on tänäänkin väitetty, hallituspuolueet eivät kertoneet avoimesti ennen vaaleja, millaisia heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin aikoivat tehdä. Vaatii melkoista pokkaa väittää, että hallituksella olisi mandaatti tehdä näitä heikennyksiä ja leikkauksia, kun äänestäjillä ei ole ollut edes mahdollisuutta äänestää niistä.
Työntekijöiden oikeuksien heikentämiselle ja vastakkainasettelun lisäämiselle on olemassa vaihtoehto, joka tukee taloutta hallituksen repivää linjaa enemmän, toteaa Mäkynen. Tässä vaihtoehdossa on kyse investoimisesta työntekijöiden osaamiseen, hyvinvointiin ja johtamiseen sekä pitkäjänteiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
– SDP:n vaihtoehdossa panostetaan osaavaan ja hyvinvoivaan työvoimaan, taataan työrauha panostamalla vakaaseen ja tasapuoliseen neuvottelujärjestelmään, huolehditaan reilun kilpailun edellytyksistä sekä riittävistä julkisista palveluista. Se, että Orpon hallitus ei halua tätä vaihtoehtoa kuulla, kertoo vain siitä, että hallituksella ei ole korvia muulle kuin EK:n ja Suomen Yrittäjien toiveille.
Mäkynen huomauttaa, että hallituksen työmarkkinapolitiikkaa on lähtenyt vastustamaan jo 300 000 työntekijää eri aloilta, ja määrä kasvaa edelleen. Työmarkkinaheikennysten työllisyysvaikutukset jäävät arvioiden mukaan vähäisiksi, ja niille on olemassa parempia vaihtoehtoja.
– Hallituksen olisi korkea aika ymmärtää, että näitä heikennyksiä ei vastusteta periaatteen vuoksi tai pelkästä vastustamisen ilosta. Niitä vastustetaan, koska kyse on toimista, jotka vievät Suomea väärään suuntaan. Vastuullinen hallitus suhtautuisi tähän kritiikkiin vakavasti, ei pyrkisi vaientamaan sitä hyökkäyksillä demokratiaa vastaan, Mäkynen päättää.