SDP:n Tuula Väätäinen: Suomen Punaisen Ristin toiminta on turvattava
Suomalainen kansalaisyhteiskunta on ollut vahva hyvinvoinnin rakentaja. Yksi sen tärkeä osa on ollut tuhannet pyyteettömät vapaaehtoiset, jotka ovat tehneet tärkeää työtä. Tärkein auttajataho ihmisten kriisitilanteissa niin kotimaassa kuin maailmallakin on ollut Suomen Punainen Risti, jonka tehtävät on kirjattu lakiin ja asetuksiin. Sen toiminta pohjaa kansainvälisen liikkeen periaatteille suojella elämää ja terveyttä kaikissa olosuhteissa sekä puolustaa ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia avustamalla ja tukemalla maan viranomaisia niin rauhan kuin sodankin aikana.
– Kun muistisairas läheinen eksyy tai nuori peloissaan tarvitsee tukea, ovat SPR:n auttajat ensimmäisten joukossa auttamassa. Suomessa on 25 000 vapaaehtoista tekemässä tätä arvokasta työtä. Hallitus on kuitenkin esittänyt leikkauksia mm. vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä nuorten turvatalojen toimintaan, joten niiden toimintaa joudutaan sopeuttamaan. Tämä ei ole oikein eikä reilua, varsinkaan tilanteessa, jossa tarve avulle vaan kasvaa, harmittelee kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd).
Maailmalla soditaan, luonnonkatastrofit aiheuttavat tuhoja ja tautiepidemiat riehuvat. Silloin kuvissa näkyy usein punainen risti tai punainen puolikuu. Suomen yksikkö on osa isoa kansainvälistä avustusorganisaatiota. Apu Suomesta maailmalle on joko rahallista tukea, materiaali- tai henkilöapua.
Humanitaarisessa avussa SPR:n erityisosaamista ovat nopean avustustoiminnan yksiköt: toimintavalmiit kenttäsairaalat ja -klinikat, logistiikka ja IT/Tel -yksiköt.
– Media näyttää meille päivittäin lohdutonta kuvaa kriisialueilta. Silloin tuntee itsensä hyvin avuttomaksi, mutta samalla lohduttaa tieto, että meillä on järjestö, jonka avustustyöntekijät ovat paikalla auttamassa hyvinkin nopealla aikataululla, toteaa Väätäinen, sairaanhoitaja itsekin.
Kansainvälistä avustustoimintaa rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla, sekä EU:n ja ulkoministeriön tuella. Tällä hetkellä tästä avusta kolmasosa menee Ukrainaan.
– Saamani tiedon mukaan nykyinen hallitus on leikkaamassa merkittävästi humanitaarisen avun määrärahaa 83 miljoonasta 55 miljoonaan euroon. Pidän tätä pöyristyttävänä ja epäinhimillisenä esityksenä, toteaa Tuula Väätäinen ja jatkaa:
– Vaikka meillä eletään taloudellisesti tiukkoja aikoja, ei niitä voi verrata monen muun maan tilanteeseen, jossa ihmiset taistelevat hengestään. Ja samaan aikaan hallitus leikkaa pitkäkestoisesta kehitysavusta 95 miljoonaa euroa.