SDP:n Tuppurainen: Suomella ei ole varaa ikäsyrjintään työelämässä

31.10.2024

”Ikääntyvien työllistymisen edistäminen ei ratkea pelkillä asenteiden muutoksilla. Tarvitsemme myös konkreettisia toimia, sillä Suomi tarvitsee kaikki työkykyiset ja -haluiset mukaan työelämään”, toteaa SDP:n Tytti Tuppurainen.

Tuppurainen huomauttaa, että suomalaisessa työelämässä yli 50-vuotiaita syrjitään usein, mikä vaikeuttaa työhaastatteluihin pääsyä. – Ruotsissa työllisyysaste on selvästi korkeampi, erityisesti ikääntyneiden keskuudessa. Meillä on tässä paljon kirittävää, Tuppurainen sanoo.

Torstaina julkaistu selvityshenkilö Jari Lindströmin raportti keinoista yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi sisälsi Tuppuraisen mukaan askeleita oikeaan suuntaan, mutta ei ollut vielä riittävä ratkaisu ongelmaan. Vaikka yli 55-vuotiaiden työllisyys on Suomessa parantunut, on vielä paljon tehtävää jäljellä.

Tuppurainen muistuttaa, että toisin kuin hallitus on tähän mennessä työmarkkina-asioissa toiminut, on sen nyt etsittävä vaikuttavat ratkaisut yhteistyössä työntekijöiden ja työnantajien kanssa.

Ikääntyvien työllistyminen vaatii toimivia työllisyyspalveluita, ja ensi vuonna kuntien vastuulle siirtyvät julkiset työvoimapalvelut asettavat erityisiä vaatimuksia osaamiselle. – Kuntiin tarvitaan erityisosaamista, jotta myös kokeneet työnhakijat ohjataan oikeisiin palveluihin ja työpaikkoihin, Tuppurainen painottaa.

SDP on esittänyt, että työnantajille tulisi asettaa velvoite mukauttaa työtä ikääntyneille sopivaksi, jotta työurat voisivat jatkua nykyistä pidempään. Lisäksi tarvitaan taloudellisia kannustimia, kuten työtulovähennyksen laajentamista verotuksessa, jotta ikääntyneillä olisi taloudellisia syitä jatkaa työelämässä.

Tuppurainen kritisoi Orpon hallitusta päätöksistä, jotka vaikeuttavat uranvaihtoa ja uuden työn hankkimista.

– Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vaikeuttaa uuden ammatin hankkimista, ja työmatkakustannusten korottaminen heikentävät työvoiman liikkuvuutta. Tämä hallitus on perinyt ennätystyöllisyyden, jonka se on monin eri toimin romuttanut. Tuloksena on Euroopan heikoin työllisyyskehitys, Tuppurainen toteaa.

Tuppuraisen mukaan laki- ja asennemuutokset voisivat parantaa ikääntyvien asemaa työmarkkinoilla.

– Yhteiskunnan pitäisi ennemmin kannustaa kouluttautumiseen kuin asettaa siihen esteitä. Jos tahtoa on, kaikille voidaan löytää paikka, jossa heidän taitonsa ja kykynsä pääsevät käyttöön.

Jaa sosiaalisessa mediassa