SDP:n Timo Harakka: Kaikkia some-alustoja pitää säädellä ja vaaralliset verkkolaitteet kieltää

8.1.2024

Keskustelu somealustojen vallasta on tärkeää. Esiin nousee kaksi turvallisuushuolta, joista Aura Salla huomioi vain toisen.

TikTok voi olla Kiinan valtion vakoilun väline. On toki huomattava, että jos EU onnistuisi kieltämään suosituimman kiinalaisen some-sovelluksen, silloin vahvistetaan yhdysvaltalaisten alustojen markkina-asemaa.

On kuitenkin tärkeä huomata toinen turvallisuushuoli. Aivan kaikki some-sovellukset ovat osoittautuneet vaarallisiksi, koska ne mm. vahvistavat yhteiskunnan kahtiajakoa, kansalaisvapauksien rajoittamista, disinformaatiota, kiusaamista, lasten seksualisointia sekä nuorten mielenterveysongelmia.

– Siksi sosialidemokraatit esittivät Euroopan parlamentin kannan mukaisesti, että sosiaalisen median tekoälyjärjestelmiä valvotaan korkeimmassa riskiluokassa, johon yhtiöiltä vaaditaan erityisiä vastuita ja velvoitteita. Kokoomus ja muut hallituspuolueet yrittivät vesittää lausuntoa Suuressa valiokunnassa, sanoo kansanedustaja ja entinen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. 

TikTok on Kiinan valtion mahdollinen vakoiluväline

TikTokin omistajayhtiö ByteDance, kuten kaikki kiinalaiset IT-firmat, on velvoitettu jakamaan kaikki datansa ja algoritminsa Kiinan valtiolle. Sama velvoite on toki yhdysvaltalaisilla yhtiöillä liittovaltion tiedusteluviranomaisten suhteen, kertoo Harakka.

TikTokin ja Kiinan valtion yhteyden takia viranomaiskäytössä sovelluksen käyttö on yleensä kielletty – kuten esimerkiksi eduskunnassa. Yksityiskäytön kieltäminen ei ole onnistunut esimerkiksi Yhdysvalloissa, vaikka presidentti Donald Trump antoi sellaisen määräyksen.

– Laajemmin kiinalaista verkkoteknologiaa on pidetty uhkana. Sanna Marinin hallituksella oli tärkeä rooli EU:n pelisääntöjen valmistelijana Suomen puheenjohtajuuskaudella 2019. Nyt jäsenmailla on mahdollisuus kieltää kaikki kansallista turvallisuutta uhkaavat verkkolaitteet, ja kaudellani myös Suomen lainsäädäntöön tuotiin uusi verkkoturvallisuuden säädös, Harakka taustoittaa.

Kaikki sosiaalinen media hyödyntää kehittynyttä tekoälyä manipuloidakseen käyttäjiään

Jokainen somen käyttäjä kohtaa tekoälyn personoimat nostot, suositukset ja syötteet. Viime vuosien tutkimus vahvistaa, että suosittelun algoritmit eli automaattiset toiminnot ohjaavat käyttäjiä aggresiivisiin keskusteluihin ja voimakkaisiin tunnereaktioihin sekä addiktoiviin sisältöihin.

– TikTokin lisäksi YouTube, Snap, Facebook, X (Twitter), Instagram ja muut alustat hyödyntävät käyttäjän psyykkisiä haavoittuvuuksia ja voivat voimistaa mielenterveyden ongelmia. Siksi lasten ja nuorten somen käyttöä on syytä perheissä valvoa ja rajoittaa, painottaa Harakka.

Kun Euroopan parlamentti päätti kantansa tekoälysäädöksestä (A.I. Act) kesällä 2023, se lisäsi korkean riskin tekoälyjärjestelmiin sosiaalisen median suosittelumenetelmät. Suomen eduskunnan käsittelyssä sivistysvaliokunta yhtyi Euroopan parlamentin näkemykseen, mutta lopullisessa Suuren valiokunnan kannassa tähän lausuntoon enää viitataan.

Sosialidemokraattien aloitteesta valiokunta kuitenkin linjasi, että lasten ja nuorten suojelu otetaan huomioon, kun tekoälyn riskejä arvioidaan.

Linkki suuren valiokunnan sd-jäsenten tiedotteeseen:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/70029481/suuren-valiokunnan-sd-jasenet-tekoalyn-saantelyn-taytyy-ennaltaehkaista-riskeja-ja-turvata-perusoikeudet?publisherId=66784162&lang=fi

Jaa sosiaalisessa mediassa