SDP:n Riitta Mäkinen vaatii hallitukselta kasvua tukevia toimia taantuman syventämisen sijaan
Hallituksen paineet kasvavat valtiovarainministeri Purran ilmoitettua 3 miljardin lisäsäästötarpeesta. Samalla on ilmeistä, että hallituksen valitsema talouspoliittinen linja jättää tulosopeutus työkalupakin ulkopuolelle on tullut tiensä päähän. Varakkaita suosivat veronkevennykset ja suorat leikkaukset sosiaaliturvaan ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä.
– Oikeuskansleri antoi jo huomautuksen kokonaisarvioinnin puutteesta, mitä sosiaaliturvaan kohdistuviin leikkauksiin tulee. Nyt ne kasautuvat yksille ja samoille vähävaraisille kotitalouksille. Talouspolitiikan arviointineuvosto taas otti poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa esimerkiksi asumistuen leikkaukseen. Nämä ovat samoja asioita, joita SDP on nostanut esille jo viime syksystä lähtien, kansanedustaja Riitta Mäkinen huomauttaa.
Ennen kevään kehysriihtä hallituspuolueiden edustajat ovat aloittaneet jo riitelyn lisäsopeutuksen keinoista ja määrästä. Hallitus jatkanee leikkauslinjalla, vaikka erityisesti rakennusala kärsii taantumasta. Viimeksi Lehto Group ilmoitti usean tytäryhtiön konkurssihakemuksista. Työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä.
– Hallituksen suurin rasite on se, ettei se näytä löytävän aidosti keinoja kasvun edistämiseen. Erityisen tärkeitä ne olisivat nyt, kun talouden näkymät ovat heikot. Monilla uudistuksilla ei vastaavasti ole minkäänlaista todennettua työllisyysvaikutusta. Kasvun sijaan taantumaa pahennetaan ostovoimaa heikentävillä leikkauksilla. On onnetonta, että esimerkiksi toimet rakennusalan vauhdittamiseksi jäivät hallitukselta lähtökuoppaan, Mäkinen toteaa.
Viime viikolla n. 300 000 palkansaajaa yhtyi mielenilmaukseen hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan. Uudistuksia tarvitaan ja työmarkkinoita olisi aidosti kehitettävä kohti pohjoismaista työmarkkinamallia, josta hallitus on nyt poiminut lähinnä työnantajapuolta palvelevat puolet.
– Aitoa neuvottelua työllisyyttä ja tuottavuutta parantavista toimista ei ole haluttu käydä ja työntekijöiden aseman parantaminen on unohtunut. Tämä ei lupaa hyvää keväälle ja ensi syksynä alkavalle työehtosopimuskierrokselle. Vastakkainasettelu tulee nyt yhteiskunnalle todella kalliiksi, toteaa Mäkinen huolestuneena.