SDP:n Riitta Mäkinen: Nuoria ajetaan yhä ahtaammalle miettimättä seurauksia

21.11.2023

Aloitteestamme tänään käytiin välikysymyskeskustelu nuorten tilanteesta, joka on monella mittarilla hälyttävä – puhuttiinpa sitten nuorten syrjäytymisestä, mielenterveys- ja päihdeongelmista, koulupudokkuudesta, toimeentulosta tai lapsiperheköyhyydestä. Ikääntyvä Suomi tarvitsee nuoriaan enemmän kuin koskaan. Tulevaisuusbarometrin mukaan vain 34% nuorista odottaa tulevaisuuttaan innolla, eniten epävarmuutta aiheuttaa oma tulevaisuus, työllistyminen ja toimeentulo.

– Viisas hallitus pyrkisi tässä tilanteessa vahvistamaan nuorten tulevaisuudenuskoa ja tukemaan heitä vaikeuksissa. Sen sijaan nuorille lähetetty viesti on päinvastainen, sanoo kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd).

Nuorten kuntoutusrahasta leikkaaminen on vakava epäkohta, joka uhkaa työntää yhä useamman työkyvyttömyyseläkkeelle. Jo yli 13 000 nuorta saa työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden ongelmien takia. Kuntoutuksella on tutkitusti kyetty vähentämään ennenaikaiselle eläkkeen ajautumista. Samaan aikaan leikataan vielä 4,6 miljoonaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia tavoittavasta etsivästä nuorisotyöstä sekä työhön ja kouluun kuntouttavasta työpajatoiminnasta.

– Nämä ovat käsittämättömiä päätöksiä aikana, jolloin jokaista tarvittaisiin työelämässä. Muistutettakoon, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin puolitoista miljoonaa, toteaa Mäkinen.

Suomi on aina luottanut osaamiseen, kykyymme rakentaa ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin. Nuoret ovat näiden ratkaisujen avainhenkilöitä. Opintotuen indeksijäädytysten ja asumistuen leikkaamisen myötä, opiskelu muuttuu entistä lainapainotteisemmaksi, mikä näkyy nuorten kasvavana velkaantumisena. Yhä velkaantuneemmat nuoret ottavat vastaan hallituksen työelämän heikennykset, kuten irtisanomisen helpottamisen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon ja määräaikaisten työsuhteiden pidentämisen.

– Tätä kokonaisuutta katsoessa tulee pohtineeksi, onko asia nyt todella mietitty loppuun saakka? Pahinta on se, että iso osa heikennyksistä kasautuu samoille nuorille, jolloin leikkausten yhteisvaikutus voi muodostua kestämättömäksi. Onko yhteiskunnallisesti kestävää, taloudellisesti järkevää tai yksilöllisesti inhimillistä, että leikkauspolitiikka ottaa tähtäimeen juuri nuoret? Kasaa heidän harteilleen taakan ja heikentää edelleen uskoa tulevaisuuteen, kysyy Mäkinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa