SDP:n Razmyar: Hallituksen huono valmistelu on aiheuttamassa alv-tappiot tapahtuma-alalle

22.11.2024

Hallitus on tuonut eduskuntaan esityksen tiettyjen 10 prosentin arvonlisäverokantojen nostamisesta 14 prosenttiin. SDP:n 1. varapuheenjohtajan Nasima Razmyarin mukaan hallituksen huolimaton valmistelu aiheuttaa järjetöntä taakkaa kotimaisille tapahtumajärjestäjille ja pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen tappiot itse organisaatioille.

Hallituksen esitys kohtelee tapahtuma-alaa epäreilulla tavalla, sillä vuonna 2024 myydyistä lipuista on tilitettävä korkeampi 14 prosentin arvonlisäverokanta vuoden 2025 tilityksissä.

– Suomalaiset konsertti- ja festariorganisaatiot joutuvat hallituksen huonon valmistelun maksajiksi. Koska arvonlisäveron korotuksesta linjaavaa lakia ei ole vielä hyväksytty, ei tapahtumajärjestäjillä ole perusteita minkään muun kuin 10 prosentin arvonlisäveron soveltamiseen. Kun lipunmyyntiyritykset tilittävät lippumyynnit ensi vuonna festariorganisaatioille, sovelletaan niihin valtiovarainvaliokunnan verojaoston mukaan korotettua verokantaa.Hallituksen päätöksen myötä aiheutuvan erotuksen joutuvat mitä ilmeisimmin maksamaan itse tapahtumajärjestäjät. Tapahtuma-alan edustajat ovat jo kertoneet tämän tarkoittavan jopa kymmenien tuhansien eurojen tappioita organisaatioille, kertaa Razmyar.

Sosialidemokraatit jättivät mietintöön vastalauseen.

– Tämän kaltaista ongelmaa ei ollut, kun arvonlisäverokantoja viimeksi nostettiin vuosina 2013-2014. Hallitus on kyllä saanut paljon lausuntopalautetta esityksen vaikutuksista ja käytännön haasteista, mutta puskee silti täysin epäreilua esitystään eteenpäin ja jättää tapahtumajärjestäjät oman onnensa nojaan. Tämä kuvaa hyvin hallituksen tapaa tehdä politiikkaa, ihmettelee Razmyar.

Konsertit ja festarit ovat kulttuurialalla merkittävä työllistäjä ja tapahtumien vaikutukset näkyvät positiivisesti myös muualla kuten ravintola- ja majoitustoiminnassa.

– Ei ihme, että tapahtuma-alalla ollaan pöyristyneitä hallituksen toiminnasta. Musiikkifestarit tavoittavat lähes 10 miljoonaa kävijää vuosittain ja koko livealan arvo oli lähes 300 miljoonaa euroa viime vuonna. Lisäksi festareiden aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Hallitus hakee päätöksillään lyhyen aikavälin fiskaalisia voittoja, vaikka keinot siihen ovat myrkkyä ostovoimalle ja kotimaiselle kulutukselle. Suomalainen tapahtumakenttä ansaitsee parempaa, päättää Razmyar.

Jaa sosiaalisessa mediassa