SDP:n Rantanen: Nyt on työntekijöiden aika!

13.11.2024

Orpo-Purran hallitus on kurittanut työntekijöitä isolla kädellä työlainsäädännön heikennyksillä pitkin kuluvaa vaalikautta. Jatkoa on vielä luvassa. Nyt kuitenkin työntekijät ovat ilmoittaneet, että homma saa riittää. SAK:n jäsenliitot ovat ilmoittaneet 13.11 hakevansa 10 prosentin palkankorotuksia osaltaan jo käynnissä olevalta sopimuskierrokselta. SDP:n Piritta Rantanen pitää työntekijöiden tavoitteita ymmärrettävinä.

-Nyt on todellakin työntekijöiden aika! Oikeistohallitus murjoo työnantajien tavoitteiden mukaisesti työntekijöitä laajalla rintamalla, joten työntekijöillä on oikeus nousta sanomaan nyt riittää jo työehtojen heikennys. Korotusvaatimuksille sopimuskierroksella löytyy ymmärrystä, toteaa Rantanen.

Liittojen yhteistavoitteena on ensimmäiselle sopimusvuodelle 6 % korotus, vähintään 150 € kuukausipalkkaan ja toiselle sopimusvuodelle 4 % korotus, vähintään 100 € kuukausipalkkaan. Korkea inflaatio on syönyt palkansaajien ostovoimaa viime ajat ja lisäksi hallituksen tekemät sosiaaliturvan, mm. työttömyysturvan, heikennykset ovat vaikeuttaneet monen työntekijän tilannetta.

-Hallitus syyttää Suomen huonosta taloustilanteesta ainoastaan heikkoa suhdannetta, mutta on selvää, että se on omilla toimillaan entisestään syventänyt talouden tilaa. Sosiaaliturvan leikkaukset ja korkea inflaatio ovat heikentäneet palkansaajien, lomautettujen ja työttömien ostovoimaa rankasti. Ja hallitus kaavailee vain lisää heikennyksiä työlainsäädäntöön, vaikka pitäisi tehdä juuri päinvastoin, ärähtää Rantanen.

-Erityisesti naisvaltaiset alat ovat joutuneet ja joutuvat viime kädessä eniten kärsimään hallituksen leikkaustoimista, joilla ei edes velkaantumista saada taittumaan. Euromääräisillä minimikorotustavoitteilla pyritään vastaamaan erityisesti matalapalkkaisten, naisvaltaisten alojen tilanteeseen ja hakemaan kompensaatiota oikeistohallituksen heikennyksille. Työehtosopimusten tekstimuutokset ovat myös oleellisessa roolissa neuvotteluissa, sillä niillä voi olla pelkkiä korotusprosentteja isompi vaikutus parannettaessa työehtoja, päättää Rantanen.

Jaa sosiaalisessa mediassa