SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esittää kahdeksan kohdan kasvuohjelmaa kehysriiheen
Hallitus kokoontuu tänään kehysriihessä uusiin hallitusneuvotteluihin. Orpon oikeistohallitus on laiminlyönyt todelliset kasvutoimet ja siksi edessä ovat mittavat uudet lisäleikkaukset ja ajautuminen leikkauskierteeseen. Lindtman tarjoaa hallitukselle listaa keinoista, joilla todellisia työpaikkoja ja kasvua saataisiin aikaiseksi.
Leikkaussaksia heiluttamalla ja leikkauksiin keskittymällä Suomi ei oikene. Hallituksen pitäisi vihdoinkin käyttää aikaansa leikkauksilla ylpeilyn sijaan todellisiin työpaikkoja luoviin kasvutoimiin.
Esitän kahdeksan kohdan kasvuohjelmaa pohdittavaksi:
1) Hallituksen pitää palauttaa rauha ja luottamus työmarkkinoille. Vakaat työmarkkinat tukevat kasvua. Aito luottamuksen ilmapiiri vähentää riskejä seuraavalle työehtosopimuskierrokselle ja johtaisi todennäköisimmin tulokseen, joka tukisi kilpailukykyä ja pidempiaikaista talouden vakautta. Aidossa pohjoismaisessa työmarkkinamallissa joustot ja turva ovat tasapainossa.
2) Työperäisestä maahanmuutosta on huolehdittava. Tarvitsemme kipeästi lisää osaajia. 40 000 henkilön vuosittainen nettomaahanmuutto vahvistaisi julkista taloutta noin 1 %/BKT, yhteensä noin 3 miljardia euroa. Hallituksen pitää heittää romukoppaan 3 kuukautta ja ulos maasta -laki sekä panostaa osaajien houkutteluun ja integroitumiseen. Yksi hyvä keino olisi kahdenväliset sopimukset lähtömaiden kanssa.
3) Tulevina vuosina työhön tarvitaan kaikki. 65 000 työmarkkinoiden ulkopuolella olevaa osatyökykyistä haluaisi työllistyä. Heidän polkuaan työmarkkinoille on vahvistettava Ruotsin mallin mukaisesti.
4) Osaajat ja osaaminen ovat kasvun keskeinen moottori. Aikuiskoulutustukea ei pidä romuttaa. Oikeudella palkalliseen opintovapaaseen voitaisiin turvata työntekijöiden koulutusmahdollisuuksia. Koulutustasoa pitää nostaa ja kohdentaa aloituspaikkoja ihmisille, joilla ei vielä ole vastaavan tasoista tutkintoa.
5) TKI-panostukset ovat kasvun ja tuottavuuskehityksen tukijalka. Parlamentaarinen TKI-sopu luo vankan pohjan, lisäpanostukset on tehtävä sovitusti. Lisäksi erityisesti pk-yritysten TKI-toimintaa voidaan vauhdittaa kasvattamalla tuntuvasti TKI-vähennystä.
6) Aito työmarkkinayhteistyö mahdollistaa kasvua tukevan ja tasapainoisen eläkeuudistuksen. Vanhemmissa työntekijöissä on paljon käyttämätöntä potentiaalia ja siksi työssä jaksamista ja jatkamista pitäisi kaikin tavoin tukea. Välittömänä toimimena on neuvoteltava työntekijöiden oikeudesta jatkaa työsuhdettaan aina 70 vuoden ikään saakka.
7) Hallitus on vastannut rakennusalan kriisiin aivan liian hitaasti ja riittämättömästi. Tarvitaan pikaisesti rakennusalan elvytyspaketti, jotta asuntopula ei muodostu tulevan kasvun esteeksi. Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus pitää palauttaa ja ottaa heille käyttöön määräaikainen asuntolainan korkojen verovähennysoikeus. Hankkeita saataisiin liikkeelle esimerkiksi korottamalla erityisryhmien rakentamisen avustusvaltuutta, ottamalla käyttöön korjausrakentamisen määräaikainen tukiväline asuinyhteisöille ja mahdollistamalla kotitalousvähennyksen ulottaminen myös asunto-osakeyhtiöiden remontteihin esimerkiksi määräaikaisella kokeilulla.
8) Suomi tarvitsee nopeasti ison, kasvua ja työllisyyttä tukevan verouudistuksen, jotta menestymme vihreiden investointien kilpailussa. Vastaavan suuntaisia uudistuksia on nähty jo maailmalla, muun muassa Yhdysvaltojen IRA.