SDP:n Piritta Rantanen: Nuoret ulkomaalaiset työntekijät ahtaalla – kolmen kuukauden sääntö uhkaa tulevaisuutta
Hallituksen esitys, joka velvoittaa ulkomaalaiset työntekijät poistumaan Suomesta kolmen tai erityisasiantuntijoiden osalta kuuden kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä, elleivät he solmi uutta työsopimusta, on lyhytnäköinen ja epäoikeudenmukainen. Tämä esitys kohdistuu erityisen raa'asti nuoriin ja epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviin ulkomaalaisiin, ja uhkaa syrjäyttää heidät suomalaisten työmarkkinoilta.
Nykyään kaksi kolmasosaa nollatuntisopimuksilla työskentelevistä palkansaajista on alle 35-vuotiaita, ja osa-aikatyö on yleistä juuri nuorten keskuudessa. Ulkomaalaistaustaisilla nuorilla on erityisen suuri riski joutua määräaikaisiin ja osa-aikaisiin työsuhteisiin, jotka painottuvat usein ilta- ja viikonlopputöihin.
– Hallituksen järjetön esitys iskee suoraan mm. näihin nuoriin – ryhmään, joka jo valmiiksi kohtaa haasteita pysyvän työsuhteen löytämisessä. On täysin kohtuutonta odottaa, että tällaisessa asemassa oleva työntekijä onnistuu löytämään uuden työsuhteen vain kolmen kuukauden sisällä, sanoo kansanedustaja Piritta Rantanen painokkaasti.
Lisäksi työntekijöiden ja työpaikkojen osalta Suomea vaivaa kohtaanto-ongelma. Työpaikat ja työntekijät eivät eri syistä kohtaa. Suomalaisen työvoiman tilanne on tällä hallituskaudella merkittävästi heikentynyt, ja uusia irtisanomisia uutisoidaan joka viikko. Tähän kohtaanto-ongelmaan tulisi puuttua, jotta sekä suomalaisille että ulkomaalaisille työntekijöille voitaisiin taata parempi työmarkkinoiden toimivuus.
– Esitys ei ainoastaan aja nuoria ulkomaalaisia työntekijöitä pois Suomesta, vaan se myös heikentää Suomen houkuttelevuutta ulkomaisen työvoiman silmissä. Miksi kukaan tulisi maahan, jossa epävarmuus työsuhteen jatkumisesta voi tarkoittaa nopeaa karkotusta? Työsuhteen päättyminen tulee monelle yllätyksenä, erityisesti koeajalla, eikä työnhakutaitoja kehitetä hetkessä. Kolmen kuukauden työnhakuajan asettaminen on epärealistinen ja kohtuuton vaatimustaso, Rantanen jatkaa.
On selvää, että tämä esitys ei paranna työllisyyttä, vaan päinvastoin vaikeuttaa jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden mahdollisuuksia löytää työtä ja pysyä maassa. Sen sijaan, että hallitus loisi edellytyksiä pidemmälle työnhakuajalle ja parantaisi työvoimapalveluja, se kiristää sääntöjä, jotka työntävät ulkomaalaisia työntekijöitä pois Suomesta.
– Tätä esitystä ei voida pitää muuna kuin lyhytnäköisenä ja epäinhimillisenä politiikkana, joka vahingoittaa Suomen kilpailukykyä ja ulkomaalaisen työvoiman asemaa, päättää Rantanen.