SDP:n Pia Hiltunen: Hallituksen on toimittava tekoälyn haittavaikutusten torjumiseksi
SDP:n kansanedustaja Pia Hiltunen jätti tänään 18.6. kirjallisen kysymyksen koskien tekoälyn haittavaikutusten torjumista. – Meidän on aika tunnistaa ja tunnustaa myös tekoälyn haittavaikutukset
Kansanedustaja Pia Hiltunen (sd.) näkee, että tekoälyn haittavaikutuksien ehkäisemiseksi on tehtävä entistä kunnianhimoisemmin töitä. Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen oikeusministerille, sillä asia on äärimmäisen tärkeä.
-Tekoälyn kehittyessä sen mahdollistamat vaarat muuttuvat monimutkaisemmaksi. Tekoälyä voidaan käyttää väärin esimerkiksi levittämällä väärää tietoa, luomalla uskottavia mutta valheellisia henkilöllisyyksiä tai valokuvia ja manipulatiivisia sisältöjä sekä automatisoimalla kyberhyökkäyksiä. Tällaiset toimet voivat horjuttaa yhteiskunnan luottamusta digitaalisiin järjestelmiin ja heikentää yksilöiden turvallisuuden tunnetta, Hiltunen toteaa huolestuneena.
Hiltunen näkee erityisen huolestuttavana tekoälyn mahdollistamat kiusaamis- ja rikosmuodot, jotka kohdistuvat usein haavoittuvammassa asemassa oleviin kuten nuoriin ja ikääntyneeseen väestöön. He ovat nimittäin alttiimpia digitaalisen maailman vaikutuksille.
– Nuoret kohtaavat päivittäin verkkoympäristöissä uusia ja monimutkaisia, uhkia, kuten identiteettivarkauksia, valheellisia tai manipuloituja kuvia ja videoita sekä digitaalista häirintää. On välttämätöntä, että hallitus ottaa huomioon nuorten erityistarpeet ja kehittää toimia, jotka suojelevat heitä tehokkaasti näiltä vaaroilta. Tämä edellyttää sekä teknologisia ratkaisuja että laajamittaista tietoisuuden lisäämistä nuorten keskuudessa, Hiltunen linjaa.
Hiltunen on myös huolissaan ikääntyneiden kohdalla siitä, miten tekoäly analysoi dataa tunnistaen heikkouksia, kuten yksinäisyyttä tai terveysongelmia, joita se voi käyttää hyväksi.
– Huijauspuhelut ja sähköpostit voivat olla äärimmäisen realistisia ja henkilökohtaisia, koska tekoäly pystyy mukauttamaan viestejä yksilöllisten piirteiden mukaan. Tekoäly voi myös käyttää ns. ”deepfake” teknologiaa, jolla se voi tehdä esimerkiksi todella realistisia videoita. Tällaiset teknologiat tekevät ikääntyneistä erityisen alttiita taloudelliselle hyväksikäytölle ja identiteettivarkauksille, Hiltunen päättää.