SDP:n Perholehto: Kestävää energiaomavaraisuutta ei rakenneta ilmastopolitiikkaa mustamaalaamalla
Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto (sd) katsoo, että kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk) tänään Iltalehdessä esittämät väitteet Suomen ilmastopolitiikan vaikutuksista sähkön hintaan ovat vastuuttomia. – Monilla ihmisillä on taloudellisesti todella tiukkaa, mutta on vastuutonta populismia valjastaa heidän hätänsä tällaiseen käyttöön. Ilmastopolitiikan kääntäminen uhkakuvaksi ei sovi nykypäivään, sillä fossiilienergiasta irtautuminen on Suomen huoltovarmuuden ja turvallisuuspolitiikan kannalta järkevä teko.
– Hoskonen maalaa kuvaa turpeesta tämän maan uusiutuvana pelastajana, mitä se ei ole nyt eikä koskaan ole ollutkaan. Vaikka kuinka käyttäisimme sitä tapissa koko ajan, ei se kattaisi lähimainkaan Suomen kokonaisenergian kulutusta, josta turpeen osuus on ollut 5 prosentin luokkaa, kun taas energiasektorin kokonaispäästöistä se on ollut noin 15 prosenttia eli paljon enemmän, Perholehto kertoo.
– Tässä ajassa on monia valtavia uhkia, joista ilmastonmuutos ja luontokato ovat keskeisimpiä. Vastuullinen ja kestävä ilmasto- ja luontopolitiikka on välttämättömyys niin talouden, omavaraisuuden kuin luontokadon torjumisen kannalta. Ilmastokriisin pysäyttämisessä onnistumisella on suoria ja välillisiä kytkentöjä turvallisuuteen, kuten esimerkiksi energia-alan vihreä siirtymä ja yksittäisten maiden merkittävät riippuvuussuhteet Venäjän fossiilienergiasta ovat osoittaneet, Perholehto toteaa.
– Ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen käytettävä raha on aina pois tuottavammista investoinneista, mikä tarkoittaa, että ennaltaehkäisyyn ja varautumiseen investoiminen tuottaa investointikustannuksia suuremmat hyödyt. Energiaomavaraisuus, turvallisuus ja kestävyys on mahdollista sovittaa yhteen oikeudenmukaisella tavalla.
– Hoskosen kannattaisi kääntää kaikki tykkinsä hallituksen suuntaan, sillä tämä ihmisten ennennäkemätön ahdinko on Orpon–Purran politiikan syytä. On yhteinen tehtävä ratkaista valtava kaksoishaaste: pysäyttää luonto- ja ilmastokriisi sekä pelastaa hyvinvointivaltio. Sitä ei tehdä tuijottaen peräpeiliin ja haikaillen takaisin vuosikymmenten takaista aikaa, Perholehto päättää.