SDP:n Perholehto: Eikö mikään riitä Kokoomukselle?
Kokoomus on käynnistänyt julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajon. Onko Kokoomuksen perimmäisenä tavoitteena yksityistää kaikki julkiset terveyspalvelut?, kysyy SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto.
Hallituksen alkuperäisten suunnitelmien mukaan hallituskauden aikana yksityiseen terveydenhuoltoon ohjataan vähintään puoli miljardia euroa. Ministeri Grahn-Laasosen johdolla valmistelussa on jo uusi, merkittävä korotuskierros Kela-korvauksiin vuoden 2025 alusta alkaen, joka olisi jälleen uusi kädenojennus yksityisille terveydenhuollon yrityksille.
Perholehdon mukaan avoin piikki yksityiseen terveysbisnekseen uhkaa paisua hallitsemattomaksi yritystueksi. Esimerkiksi Kokoomuksen kansanedustaja Ville Väyrynen kommentoi jo 24.4.2024 Asian ytimessä -ohjelmassa, että: ”Voi hyvin olla että se optimaalitaso on isompikin Kela-korvaukseen kuin se 50€.”
Samalla kun julkisia palveluita heikennetään, ei mikään tunnu riittävän kun rahaa syydetään yksityisten terveysfirmojen pohjattomiin taskuihin.
– Viimeksi kun Kokoomus toimi pääministeripuolueena, yritti se pakkoyhtiöittää julkiset sotepalvelut. Onko nyt niin, että sama peli alkaa: ensin hoetaan julkisten palveluiden olevan kriisissä, sitten tehottomia ja lopulta esitetään lääkkeeksi vapautta ja yksityistämistä – tällä kertaa Kela-korvausten kautta vivuttamalla?, Perholehto kysyy.
Korotetut Kela-korvaukset valuvat yritysten voittoihin, ja vievät palvelut yhä kauemmas pienituloisista ihmisistä. Moni kertoo jo nyt, että lähivastaanoton toimistomaksu on noussut 30 euroon, samalla kun lähivastaanoton Kela-korvaus on nostettu 8 eurosta samaiseen 30 euroon.
– Kehysriihen lisäleikkaukset sote-palveluihin olisi voitu jättää tekemättä luopumalla yksityisen terveysbisneksen ideologisesta pönkittämisestä. Yksityiseen satsataan nyt puoli miljardia, julkisesta leikataan suunnilleen saman verran. Hallitus on siis valinnut lisätä ihmisten eriarvoisuutta, Perholehto huomauttaa.
Lääkäriliitto on kommentoinut, että ”Kela-korvauksien samanaikainen lisääminen vauhdittaa maksukykyisten kansalaisten mahdollisuuksia hankkia yksityisen sektorin palveluita, jolloin julkisen sektorin jo nyt haastava henkilöstötilanne pahenee yritysten rekrytoidessa lisähenkilöstöä.”
– Kun hallitus lisää palveluiden kysyntää kysyntää yksityisen soten puolella, vievät yritykset yhä suuremman osan lääkäreistä julkiselta puolelta. Se voi paisuttaa julkisen palvelun jonoja, vaikka Kela-korvauksia on perusteltu juuri niiden lyhentämisellä. Todellaki hallitus haluaa, että sekä rahat että henkilöstö ajetaan pois yhteisistä, julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista?, Perholehto päättä