SDP:n ministerit Paatero ja Harakka: Digikompassin avulla Suomi myös tulevaisuudessa digitalisaation edelläkävijä  

21.2.2023

Eduskunta käsittelee tänään valtioneuvoston selontekoa Suomen digitaaliseksi kompassiksi. Digikompassi on vuoteen 2030 ulottuva kansallinen strateginen etenemissuunnitelma. Digikompassissa määritetään kansalliset tavoitteet digitalisaation hyödyntämiselle.

– Digitalisaatio on yksi tärkeimmistä ilmiöistä tällä ja seuraavilla vuosikymmenillä. Digitalisaatio tulee ratkaisemaan sen, millainen työn tuottavuus on jatkossa, miten maamme työvoima riittää ja millainen elintaso meillä on. Nopeasti edistyvä digitalisaatio tulee jakamaan kilpailukykyä, taloudellista hyvinvointia ja myös valtaa uusiksi globaalisti. Tässä kilpailussa kärkijoukossa oleminen ei ole vain kunnia- tai arvovaltakysymys, vaan sillä on suuri vaikutus maamme tulevaisuudelle, linjaa kuntaministeri Sirpa Paatero.

Digikompassi on jaottelu neljään osa-alueeseen: osaaminen, turvalliset ja kestävät infrastruktuurit, yritysten digitaalinen muutos sekä julkisten palvelujen digitalisointi. Digitaalinen kompassi perustuu vuonna 2021 esitettyyn EU:n digitaaliseen kompassiin.

 

Ministerit Paatero ja Harakka näkevät digikompassin olennaisena työkaluna digitalisaation ja datatalouden mahdollisuuksien hyödyntämisessä Suomen, suomalaisten ja suomalaisten yritysten eduksi.

 

”Parlamentaarinen Liikenne 12 -suunnitelma linjaa liikennejärjestelmän tavoitteet ja tärkeysjärjestykset pitkälle 2030-luvulle. Digikompassi on vastaavasti kymmenen vuoden strategia, jonka ansiosta digitalisaatio ja datatalous palvelevat entistä paremmin kansalaisia, yhteisöjä ja yrityksiä”, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka toteaa.

 

Ministerit korostavat digitalisaation merkitystä yhtenä keskeisimmistä tekijöistä Suomen kilpailukyvyn kehittämisessä ja hyvinvointivaltion palveluiden kehittämisessä. Digikompassi auttaa Suomea edistämään digitalisaatiota tehokkaasti.

 

– Meidän tulee huolehtia siitä, että digitalisaation edistyessä kaikilla suomalaisilla säilyvät edellytykset hyvälle elämälle myös digitaalisessa yhteiskunnassa, päättävät ministerit.

Jaa sosiaalisessa mediassa