SDP:n Matias Mäkynen: SDP:n talousvaihtoehdossa hyvinvointi on ytimessä
SDP julkisti torstaina linjauksensa, miten ennaltaehkäisyyn panostamalla voidaan vahvistaa julkista taloutta. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan SDP haluaa herättää keskustelua ajattelutavan muutoksesta, jota Suomessa tarvitaan myös laajemmin.
– Teettämämme laskelmat osoittavat, että panostamalla ihmisten terveyteen ja ennaltaehkäisemällä esimerkiksi kansansairauksia voidaan paitsi lisätä koettua hyvinvointia, myös kasvattaa työllisyyttä ja vahvistaa julkista taloutta merkittävästi.
SDP:n tavoitteena on luoda tulevalla vaalikaudella kansallinen hyvinvointiohjelma laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa. Yksi osa ohjelmaa olisivat hyvinvointipysäkit eli vapaaehtoiset aikuisten terveystarkastukset, joihin kaikki yli 18-vuotiaat kutsuttaisiin 3–5 vuoden välein, riskiryhmiin kuuluvat useammin. Konsulttiyhtiö FCG:n laskelmien perusteella kahdessa vaalikaudessa olisi mahdollista saada jopa 1,9 miljardin säästöt ja yli 100 000 uutta työllistä, mikäli vähiten tuloja saavaan viidennekseen kuuluvien terveys saataisiin nostettua samalle tasolle seuraavaan tuloviidennekseen kuuluvien kanssa.
– Tästä näkökulmasta katsottuna on entistäkin käsittämättömämpää, että kokoomus ajaa edelleen miljarditason leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Elina Valtonen ei torstai-illan A-Talkissa pystynyt vieläkään kertomaan, mihin nämä indeksijarruiksi, höttöisiksi tehokkuusohjelmiksi ja epämääräisiksi ”muiksi menosäästöiksi” verhotut leikkaukset kohdistuisivat. Kyse ei ole vain ihmisille tärkeiden arjen palveluiden ja heikoimmassa asemassa olevien toimeentulon heikentämisestä vaan leikkauksista, jotka kohdistuvat suoraan tulevaisuuden kasvuun.
Kokoomuksen sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvat leikkaustavoitteet kertovatkin puolueen ajattelun lyhytnäköisyydestä, toteaa Mäkynen.
– Kokoomuksen maailmassa talous- ja työllisyystoimiksi lasketaan vain leikkaukset, työttömien kurjistaminen ja työntekijöiden oikeuksien heikentäminen. Ei nähdä, että ihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen panostaminen sekä talouden ja työllisyyden kasvu kulkevat käsi kädessä. Tämä johtaa kierteeseen, jossa neljän vuoden välein ensin leikataan ja sitten paikataan leikkausten aiheuttamaa vahinkoa lisämenoilla. Suomalaiset ansaitsevat parempaa.
Mäkynen peräänkuuluttaa kaikilta puolueilta malttia panostaa kasvun aineksiin myös pidemmällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa määrätietoisia panostuksia ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja osaamiseen sekä ymmärrystä siitä, että toimivista sosiaali- ja terveyspalveluista huolehtiminen on tehokas työllisyystoimi.
– Tarvitsemme asennemuutosta. Uupumus, mielenterveysongelmat ja kansansairaudet tulevat julkiselle taloudelle kalliiksi ja hintalappu vain kasvaa tulevina vuosina. Suomella ei ole varaa siihen, että kaikki ehdotukset ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi tuomitaan oikeistopuolueiden taholta saman tien epärealistisiksi. Viestimme on: tulkaa mukaan kehittämään kansallista hyvinvointiohjelmaa ja tuokaa omat ehdotuksenne pöytään. Me kyllä kuuntelemme avoimin mielin.