SDP:n Malm: Onko Orpon hallitus valmis pysäyttämään itä-Suomen kriisin?

25.2.2024

Työelämän heikennykset koskettavat erityisesti itäisen Suomen työntekijöitä, jossa muuttotappiot ovat jo nyt maan huippua. Myös työpaikkojen lasku vuosina 2010-2022 on keskittynyt itäiseen Suomeen.

Ihmisten muuttaessa pois itäisestä Suomesta ketjureaktiolla on vakavat seuraukset. Koulut ja oppilaitokset kärsivät oppilaspulasta, väki vähenee, palveluala kutistuu, uusia työpaikkoja ei synny, verotulot pienenevät, perheet kaikkoavat ja itä-Suomi kuihtuu. 

– Tarvitaan uusia investointeja ja työpaikkoja monille eri aloille, jotta perheet uskaltavat muuttaa itä-Suomeen. On koko Suomen etu, että myös itä-Suomessa uskalletaan suunnitella tulevaisuutta, jäädä alueelle suorittamaan koulut loppuun ja sen jälkeen tekemään töitä, korostaa Malm.

– Nyt tarvitaan räätälöityjä ratkaisuja kompensoimaan nykyistä tilannetta, jossa rajan metsiköissä liikkuu vain ilveksiä. Suomea ei pitäisi kehittää alueita toisiaan vastakkain asetellen. Jokaisella maanosalla on omat vahvuutensa – emme tarvitse vastakkainasettelua tai repivää kilpailua länsi- ja itä-Suomen välillä, toteaa Malm.

Itä-Suomessa on vireillä lukuisia vihreitä yritysinvestointeja, jotka toteutuessaan tuovat alueelle kasvua, elinvoimaa ja uusia työpaikkoja. Osa hankkeista on jo rakenteilla. Työ- ja elinkeinoministeriö on varannut vihreisiin investointeihin 400 miljoonan määrärahan valtion talousarvioon.

– Nyt ei tarvita hallitukselta uusia ryhmiä tai selvityksiä. Hyvin yksinkertaisesti: valtion tulisi osoittaa jo päätetystä vihreiden investointien potista 75 miljoonaa euroa Itä-Suomen hankkeisiin. Rahoitus voidaan ohjata alueelle joko Business Finlandin tai ELY-keskusten kautta. Nämä hankkeet eivät voi nyt jäädä telineisiin hallituksen saamattomuuden vuoksi, peräänkuuluttaa Malm.

– Itä-Suomesta ei saa tulla vain lomareservaatti, jossa nautitaan luonnon rauhasta ja palataan sieltä takaisin normaaliin elämään muualle Suomeen, päättää Malm.

Jaa sosiaalisessa mediassa