SDP:n Mäkinen peräänkuuluttaa kirjallisessa kysymyksessä selvitystä kotidialyysin edistämisestä
Krooninen munuaistauti on maailmanlaajuinen kansanterveysongelma, jota sairastaa noin 10 prosenttia väestöstä. Elämää ylläpitävää dialyysihoitoa tarvitsevat potilaat ovat pieni ryhmä, joka käyttää paljon myös muita terveyspalveluita. Dialyysihoitoa tarvitsevien potilaiden määrän ennustetaan kuitenkin kasvavan muun muassa diabeteksen lisääntymisen ja väestön ikääntymisen vuoksi ja hoito on hyvin kallista.
– Kotona tehtävä dialyysi sopii lähes kaikille potilaille, joilla on motivaatiota tehdä hoito omatoimisesti, ja jotka ovat valmiita sitoutumaan siihen. Lääketieteellisiä esteitä on vain harvoin, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) muistuttaa.
Kansainvälisen tutkimustiedon mukaan kotidialyysihoidossa olevien potilaiden elämänlaatu ja elinajan odotus ovat paremmat kuin sairaaladialyysissä olevien potilaiden. Kotihoito myös pitää sairaalahoitoa paremmin yllä potilaan toimintakykyä, koska se voidaan suunnitella yksilölliseksi ja potilaan elämäntapaan sopivaksi. Tämä mahdollistaa esimerkiksi työssäkäynnin ja opiskelun.
– Kotidialyysihoidon lisääminen toisi säästöjä hyvinvointialueille, koska kotidialyysihoito on kustannuksiltaan edullisempaa kuin sairaaladialyysihoito. Tila- ja henkilöstötarpeet vähenevät, samoin yhteiskunnan korvaamat matkat vähenevät, Mäkinen kertoo.
Munuais- ja maksaliitto sekä alan hoitohenkilöstöjärjestöt laativat vuonna 2021 yhdessä kansallisen hoitostrategian, jonka tavoitteena on nostaa kotidialyysipotilaiden osuus vähintään 40 %:iin vuonna 2025. Kotidialyysihoidossa olevien potilaiden määrä ei kuitenkaan kasva, vain 23 % dialyysipotilaista oli kotidialyysihoidossa vuoden 2022 lopussa. Tavoitteen saavuttamisella voitaisiin säästää vuosittain noin 7–11 miljoonaa euroa.
– Vaikuttaa siltä, ettei kotidialyysin lisäämistä tukevia näkökulmia huomioida riittävästi, vaikka kaikki säästöt ovat tarpeen. Hallitus on kirjannut ohjelmaansa, että mahdollisuutta lisätä dialyysihoidon toteuttamista kotona asiakkaan kustannuksia lisäämättä selvitetään. Mukaan työhön on otettava myös sidosryhmät. Tarvitaan myös kannustimia sekä suoraa ohjausta hyvinvointialueille lisätä kotidialyysihoitoa, vaatii Mäkinen eduskunnan munuais- ja maksasairauksien sekä elinsiirtotoiminnan tukiryhmän puolesta jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.