SDP:n Mäkinen: Orpo ajaa velkalaivaa sammutetuin lyhdyin kohti karia

20.9.2023

Pääministeri Orpon hallitus käytti eilisessä tiedotustilaisuudessaan runsaasti aikaa valtionvelasta huolehtimiseen sekä ristiriitaisesti uusien menolisäysten läpikäyntiin. Puhumatta jäi monelle kansalaiselle tärkeämmät leikkaukset ja säästökohteet, miten niiden oikeudenmukaisuudesta tullaan huolehtimaan.

Budjettilakien valmistelussa on käytetty lyhyitä, jopa viiden arkipäivän mittaisia lausuntoaikoja, jotka väistämättä tulevat vaikuttamaan lainvalmistelun laatuun ja eduskuntakäsittelyn venymiseen. Eri asiantuntijat ovat arvostelleet hallituksen valitsemien toimien tehokkuutta, ongelmia potkitaan vain tulevaisuuteen niin talouden kuin hyvinvoinnin osalta. Sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksista kokonaisarviointi ja talousennuste julkaistaan vasta varsinaisen esityksen myötä.

– Hallitus liikkuu nyt sammutetuin lyhdyin, todellinen kuva ja yksityiskohdat hallituksen esityksistä alkavat paljastua vasta 9. lokakuuta, toteaa kansanedustaja Riitta Mäkinen.

Samalla kun hallitus suunnittelee tuntuvia leikkauksia pienempituloisille ja tavallisille työssäkäyville, näyttävät veronalennuksista nauttivan erityisesti hyvätuloiset. Veronalennukset perustuvat Marinin hallituksen hyvään työllisyyskehitykseen. Toimet kuitenkin suosivat yrityksiä ja hyvätuloisia palkansaajien kustannuksella. Valtion alijäämän arvioidaan nousevan 11,5 miljardiin ensi vuonna, koko hallituskaudelle valtionvarainministeriö ennustaa jopa 46 miljardia lisää velkaa.

– Mittavat veronalennukset, menolisäykset ja valtion velan alentaminen eivät mahdu samaan yhtälöön. Edessä näkyvä talouden taantuma ja suhdannemuutos iskee kovaa. Hallituksen paketilla valtion ”velkalaiva” ajaa karille, ja kovaa, toteaa Mäkinen.

Terveyspalveluiden tarpeen kasvu, turvallisuuteen ja puolustukseen panostaminen, tutkimukseen ja kehitykseen panostamisen takana ovat kaikki puolueet. Kuitenkin samalla, kun puhutaan velasta, pitäisi pystyä myös keskustelemaan siitä, miten kestävästi Suomea kehitetään pitkäjänteisesti eteenpäin. Huoli tarvitsee rinnalleen toivon. Suomi pärjää työllä ja osaamisella, leikattavaksi esitetty aikuiskoulutustuki tukee osaamisen päivittämistä läpi työuran. Moni on sen avulla vaihtanut mm. työvoimapulasta kärsivälle hoitoalalle.  

– Kun hallitus haluaa mahdollisimman monet töihin, ei kannata tehdä työelämästä kurjempaa, epävarmempaa ja jäykempää, sanoo Mäkinen  

Talous on kääntynyt laskusuuntaan eduskuntavaalien ja hallitusohjelman kirjoittamisen jälkeen, mutta hallitus ei halua reagoida asiaan. Talouskuri-ajattelu vaikuttaa kotimaisen kysynnän kautta talouteen ja mm. rakennusteollisuuden matalasuhdanne ajaa Suomea kohti taantumaa. Suomessa on jo kokemuksia siitä, kuinka vahvalla kriisitietoisuudella saadaan pienikin taantuma syvennettyä.

– Olen pettynyt, ettei hallitus tuonut rakennusalalle merkittäviä kannustimia, sillä rakentumisen hiipuminen nyt näkyy vasta muutaman vuoden päästä asuntomarkkinoilla. Seuraavan nousun ei toivoisi hidastuvan asuntopulaan ja vuokratason kasvua. Nyt olisi aika yhdistää kansaa repimisen ja eriarvoistamisen sijaan sekä etsiä avoimesti oikeudenmukaisia keinoja talouden karikoiden välttämiseksi, pohtii Mäkinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa