SDP:n Lyly: Palkansaajien ostovoima ja hallituksen vientimalli huolenaiheina
Palkansaajajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa ostovoiman heikkenemisestä ja hallituksen toimista, jotka rajoittavat sitä. Inflaation vuoksi ostovoima on alentunut merkittävästi, mikä tekee tänään esitetyt palkankorotukset täysin perustelluiksi.
– SAK:n tänään esittämät palkankorotukset ja pienipalkkaisten aseman huomioiminen tasakorotuksin ovat aitoa huolta ostovoimasta. SAK:n esitys on sitäkin tärkeämpi, kun tiedetään miten voimakkaasti työnantajat koordinoivat palkankorotuksien nousua. Orpon hallitus jarruttaa sitä omalta osaltaan vientimallillaan erityisesti pienipalkkaisten, naisten ja julkisen puolen ammattilaisten osalta. Nämä palkansaajapuolen esitykset osuvat työmarkkinoiden ja palkansaajien ostovoiman ytimeen, toteaa Lyly.
Suomalaiset vastustavat vientimallia
OAJ julkaisi tänään tutkimuksen, jossa kartoitettiin kansalaisten näkemyksiä palkkakuoppalaista. Tutkimuksen mukaan hallituksen ajama vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Peräti 72 prosenttia on sitä mieltä, että esimerkiksi opettajien palkkakehitystä ei ole hyväksyttävää heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen.
– Kansalaiset tuomitsevat palkkojen kuoppauksen selvin numeroin. Hallituksen ei tulisi puuttua palkanmuodostukseen näin voimakkaasti, Lyly painottaa ja jatkaa:
– Hallituksen on kuunneltava kansalaisten ja palkansaajajärjestöjen huolia ja ryhdyttävä toimiin, jotka tukevat kaikkien kansalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia.
– On selvää, että vientimallilaki ei ratkaise vientialojen kilpailukykyä eikä julkisen talouden haasteita. Oikeat ongelmat liittyvät tuottavuuteen ja heikkoon talouskasvuun. Näihin hallituksen tulisi keskittyä työmarkkinoihin sekaantumisen sijaan, Lyly jatkaa.