SDP:n Lyly: Hallitus tarjoilee työntekijöille vain sanktioita
Hallitus ampuu tykillä kolmikannan yhteen kulmaan eli palkansaajiin. Orpon hallituksen tavoitteena on romuttaa työntekijöiden asemaa ja työttömyyden aikaista turvaa. Se aikoo sanktioiden avulla muuttaa työmarkkinoita ja luottamusta neuvotteluissa.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly ihmettelee, miksi kaikki hallituksen esittämät heikennykset kohdistuvat työntekijöihin ja kaikki vapaudet työnantajiin. – Tämä on sääntö, josta ei ole poikkeuksia hallitusohjelmassa, Lyly sanoo.
Lylyn mukaan sanktioiden sijaan pitäisi vahvistaa osapuolten neuvottelutoimintaa, vuorovaikutustatyöpaikoilla ja henkilöstön edustusta, kuten esimerkiksi Ruotsissa.
– Hallituksen pitäisi hakea työmarkkinoista kumppania, jos se aikoo saada valtiontalouden, kasvun ja työllisyyden hoidettua. Nyt se hakee vain riitaa ja sekoittaa työmarkkinat toimillaan, toteaa Lyly.
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä työrauhalainsäädännön muuttamisesta. Hallituksen mukaan esityksellä halutaan ennakolta puuttua yhteiskunnan ilmapiirin muuttumiseen. Esityksessä esitetään poliittisten ja tukilakkojen rajoittamista. Lakkosakkoja ollaan nostamassa nelinkertaiseksi vain työntekijäpuolelle ja lisäksi tulee henkilökohtainen seuraamusmaksu työntekijöille.
– Lakkoilulla on menetetty vain noin puoli tuntia työaikaa vuodessa per työntekijä, kun katsotaan tilastojen keskiarvoja. Tällä puolen tunnin käyttämisellä on varmistettu suomalaisten työehdot, koska lähes kaikki työtaistelut liittyvät työehtosopimusneuvotteluihin. Suomessa lakkojen määrä on pudonnut 1970-ja -80-luvuilta, jolloin niitä oli noin kuusinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Miten kukaan voi väittää, että työrauhaan liittyisi erityistä ongelmaa, kysyy Lyly.
– Työelämäasioiden mittaluokka on hävinnyt hallitukselta kokonaan. Esimerkiksi sairauspoissaoloissa menetetään yksityisellä sektorilla noin 10 päivää ja julkisella puolella noin 15 päivää vuodessa. Tässäkin hallituksen toiminta perustuu vain sanktioihin, esimerkiksi sairaussakko, eli se tarjoaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta. Sairauspoissaolojen määrä on lakkoihin verrattuna monin verroin isompi ongelmia. Näiden ongelmien juurisyihin pitäisi puuttua ja varsinkin työhyvinvointiin satsata, päättää Lyly.