SDP:n Lauri Lyly: Työntekijöiden viesti on selkeä – Neuvotteluihin ei tule koskea pitkällä kepilläkään

9.1.2024

Lausuntokierros lakisääteisestä vientivetoisesta markkinamallista saapui keskiyöllä päätökseen. Jakolinja oli ennalta arvattava. Työnantajien edustajat kannattavat hallituksen esitystä lämpimästi, kun taas työntekijät näkevät – oikeutetusti – poliittisen puuttumisen olevan sekä vahingollista että kansainvälisten sopimusten vastaista.

– Jaamme SDP:ssä työntekijöiden huolen. Työmarkkinoiden sopimustoiminnan pelisäännöt ja neuvottelutoiminan periaatteet ovat ja niiden pitää olla yksinomaan osapuolten asia. Niiden pitää pystyä keskenään sopimaan muutokset. Ulkopuolisten eikä maan hallituksen pidä puuttua siihen asiaan sanoo kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.

– Kannustan järjestöjä neuvottelupöytään sekä keskenään aidosti sopimaan asiasta. Nyt lainsäädännöllä rapautettaisiin sovittelujärjestelmää katon ja yhteen sektoriin sitomisen myötä. Tämä veisi käytännössä sovittelijalta työkalut, jossa hän on tähän asti onnistuneesti pystynyt hakemaan ratkaisut huomioiden myös alojen erityiskysymykset. Myöskään palkkakuopassa olevat monet naisvaltaiset tai matalapalkkaiset alat eivät voisi enää saada muita aloja kiinni, jatkaa Lyly.

Esimerkiksi yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen mukaan valtakunnansovittelijan käsien sitominen tiettyyn palkantarkastustasoon todennäköisesti lisää työrauhahäiriöitä. Lisäksi järjestö toteaa, että vientivetoinen työmarkkinamalli ei korjaa julkisen ja julkisrahoitteisen sektorin laahaavaa ansiokehitystä. Se saattaisi sen sijaan pahentaa sektorin työvoimapulaa sekä osaavan työvoiman saatavuutta.

– Moni lausuja on viitannut kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksiin, joita hallituksen esitys uhkaa rikkoa. Suomi on ILO:n jäsenenä sitoutunut työehtosopimusneuvotteluoikeuden tunnustamiseen ja nyt esitetty lakisääteinen malli kajoaa tähän Suomen hyväksymään periaatteeseen, kertoo Lyly.

Työnantajat ovat halunneet yhdeksän hyvää – hallitus antoi kymmenen kaunista

– Tämä esitys on yksi monista työnantajapuolen lämpimästi kannattamista esityksistä. Hallitus on oikeasti astunut työnantajapuolen tilalle neuvottelutoiminnassa. Työnantajat tervehtivät esitystä tietenkin ilolla, sillä onhan esityksessä toteutunut kaikki, mistä he ovat pitkään neuvottelupöydissä havitelleet. Samoin kuin monet muut työelämään ja työmarkkinoihin liittyvät kysymykset, kuten esimerkiksi paikallisen sopimisen vahvistaminen ja lakko-oikeuden rajaaminen, sanoo Lyly.

– Työnantajapuoli ja hallitus vetoaa toimien välttämättömyyteen, koska taloudellinen tilanne sitä vaatii. Taloudellinen tilanne vaatii yhteistyötä, ei sanelua.  Myöskään kohti pohjoismaista mallia ei olla menossa, mikäli vastapuolta ei aidosti osata kuunnella. Toivon, että hallitus ottaisi työntekijäpuolen lausunnot vakavasti ja pohtisi, mikä olisi kaikkien kannalta – ja täten myös yhteiskunnan kannalta – paras ratkaisu, päättää Lauri Lyly.

Jaa sosiaalisessa mediassa