SDP:n Lauri Lyly: Meillä on parempi vaihtoehto palkkakuoppalaille
SDP esittää konkreettisia toimia, joilla vahvistetaan valtakunnansovittelijan toimiston roolia ja resursseja, sekä kehitetään työehtosopimusneuvotteluiden sovittelujärjestelmää kohti pohjoismaista mallia. Muutoksilla pyritään edistämään neuvottelujen sujuvuutta, oikeudenmukaista ratkaisua sekä parantamaan palkkatasa-arvoa ja sovittelujärjestelmän toimivuutta.
– Yksi keskeisimmistä tavoitteistamme on painottaa neuvottelujen huolellisen valmistelun tärkeyttä. Valtakunnansovittelijan toimiston roolia laajennettaisiin niin, että se voisi olla tarvittaessa nykyistä aktiivisemmin mukana jo neuvottelujen alkuvaiheessa auttamassa osapuolia muodostamaan yhteisen tilannekuvan esimerkiksi talous-, tuottavuus-, palkka- ja kustannuskehityksestä, sanoo kansanedustaja Lauri Lyly ja jatkaa:
– Tämä helpottaa neuvotteluprosessia ja tuo aitoa pohjoismaista ennakoivaa yhteistyötä osapuolten välille. Valtakunnansovittelijan sovittelutyökalujen lisääminen helpottaisi sovittelutyötä, toisin kuin Orpon hallituksen sovittelutoimen rajoittamistavoitteet, joita hallitus on ajamassa läpi.
Sovittelijan neutraaliuden ja aktiivisuuden korostaminen
– Me esitämme, että käsien sitomisen sijaan valtakunnansovittelijan toimiston resursseja ja tietojen keräämistä vahvistetaan sekä sen puolueetonta roolia korostetaan entisestään. Sovittelija voisi olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa neuvotteluosapuolten kanssa, jotta osapuolilla olisi riittävästi tietoja oman alansa tilanteesta ja päätöksien tueksi niillä pitäisi olla myös käytettävissään sovittelutoimen neutraalit tilastotiedot. Sovittelijan yksi tehtävä tulisi olla myös palkkatasa-arvoa koskevien tietojen kerääminen ja tiedon tuotto osapuolille, kertoo Lyly.
– Hän voisi missä vaiheessa tahansa työehtosopimusneuvotteluja joko oma-aloitteisesti tai kumman tahansa neuvotteluosapulen pyynnöstä pyytää osapuolet valtakunnansovittelijan toimistolle kulloisenkin tilanteen selvittämiseksi toteaa Lyly.
Valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen asetettaisiin SDP:n mallissa toimikunta, joka keräisi tietoa mm. talous-, tuottavuus- sekä palkkakehityksestä. Toimikunta koostuisi työmarkkinakeskusjärjestöjen ja sovittelijan toimiston edustajista sekä tarvittaessa ulkopuolisista asiantuntijoista.
– Lisäksi kaikki yleissitovaan työehtosopimukseen perustuvat paikalliset sopimukset olisi toimitettava tiedoksi kyseisen työehtosopimuksen neuvotteluosapuolille ja pyynnöstä valtakunnansovittelijan toimistoon. Näin työehtosopimuksia pystyttäisiin tältäkin osin kehittämään ja vahvistamaan niiden valvontaa.
– Sovittelutoimen on osaltaan aina vahvistettava työehtosopimusten toimivuutta ja työmarkkinoiden neuvottelusuhteita, päättää Lyly.
Liite: SDP:n avaukset työriitojen sovittelujärjestelmän kehittämiseksi