SDP:n Kymäläinen: Myös asunto-osakkeiden hankintaa rajoitettava ja valvottava tarkemmin muuttuneessa turvallisuusympäristössä

Kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi venäläisten kiinteistöhankinnat Suomessa ollaan kieltämässä. Samat syyt edellyttävät myös asunto-osakkeiden ostamista ja hallintaa koskevan sääntelyn arvioimista ja jatkokehittämistä, peräänkuuluttaa kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) toimenpidealoitteessaan.
– On hyvä, että hallitus vallitsevassa turvallisuustilanteessa viimein puuttuu venäläisten kiinteistöhankintojen aiheuttamaan uhkaan. Samalla olisi tärkeää kuitenkin huomioida myös asunto-osakkeiden ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden hankinnan aiheuttama potentiaalinen turvallisuusuhka. Työtä lainsäädännöllisten aukkojen tilkitsemiseksi kansallisen turvallisuutemme takaamiseksi on edelleen, Kymäläinen huomauttaa.
Eduskunta käsittelee tänään puolustusvaliokunnan mietintöä koskien hallituksen esitystä eräiden kiinteistönhankintojen luvanvaraisuudesta annetun lain muuttamisesta. Esityksen tarkoituksena on kieltää hyökkäyssotaa käyvän valtion, eli käytännössä Venäjän, kansalaisten ja sinne rekisteröityjen yhteisöjen kiinteistönhankinta Suomessa. Puolustusvaliokunta pitää mietinnössään tärkeänä, että jatkoselvitystyössä tarkastellaan myös asunto-osakkeiden sekä kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden ostamisen ja hallinnan kokonaisuutta, koska ne voivat muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle.
Kymäläinen on tänään jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin lainsäädännön valmistelemiseksi kattavan valvonnan sekä luvanvaraisuuslainsäädännön ulottamiseksi myös asunto-osakeyhtiöihin. Erityisesti Kaakkois- ja Itä-Suomessa on paljon asunto-osakeyhtiöitä, joissa merkittävä osa osakkeenomistajista on venäläisiä. Tämä on aiemmin aiheuttanut ongelmia muun muassa vastikkeiden perinnässä. Kymäläinen kuitenkin kiinnittää huomiota myös laajempaan turvallisuusuhkaan, jonka omistukset voivat aiheuttaa.
– Tarvittaessa esimerkiksi asunto-osakkeita ja niiden omistuksia voitaisiin tarvittaessa käyttää vääriin tarkoituksiin. Venäjän hallinto voi esimerkiksi painostaa kansalaisiaan, joilla tällaisia omistuksia on, erilaisiin toimiin, joilla olisi vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen. Lisäksi kiinteistöhankintoja koskevaa lainsäädäntöä voitaisiin mahdollisesti pyrkiä jopa kiertämään muuttamalla kiinteistöjä asunto-osakeyhtiömuotoisiksi. Erinäisillä järjestelyillä voidaan myös häivyttää omistuksia. Tähänkin uhkaan tulee paremmin pystyä puuttumaan, päättää Kymäläinen.