SDP:n Kvarnström ja Marttila: RKP pelaa todella härskiä peliä
Uudenmaan kansanedustajat (sd.) Johan Kvarnström ja Helena Marttila suivaantuivat RKP:n kaksinaamaisuudesta sote-politiikassa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi eilen Yle-haastattelussa, että ”jos poliittista tahtoa löytyy muistakin puolueista kuin RKP:sta, niin HUS-yhtymä voi itse tehdä lapsimyönteisen päätöksen siitä, säilyykö Lohjan synnytysosasto myös jatkossa”.
– RKP on nyt joka paikan tullen niin mediassa kuin eduskunnan salissa sysännyt vastuuta paikallistason päättäjien niskaan, vaikka pelin säännöt sanelee maan hallitus. Yhtään lisärahoitusta RKP ei ole HUS-alueelle ajanut, vaan pelkkiä lisäleikkauksia. Tällainen poliittinen show on yksinkertaisesti epäreilua, sanoo Helena Marttila.
– Ymmärrän, että RKP ei halua puhua hallituksen sote-politiikasta. En minäkään haluaisi heidän asemassaan. Onhan se puolustusmekanismi, että he haluavat vaihtaa puheenaihetta ja siirtää huomion pois hallituksen laiminlyönneistä, sanoo Johan Kvarnström.
Marttilan ja Kvarnströmin mukaan RKP ei tunnu millään ymmärtävän, että istuu itse historiallisen oikeistolaisessa hallituksessa, joka ei ole helpottanut hyvinvointialueiden tai sairaanhoidon tilannetta, vaan päinvastoin on tekemässä jälleen uusia leikkauksia sote-palveluihin. Esimerkiksi sosiaalihuoltoon kaavaillut 100 miljoonan leikkaukset pakottavat hyvinvointialueet entistä rajumpiin säästötoimiin. Käytännössä nämä kohdistuisivat muun muassa ikäihmisten päivätoimintaan tai lapsiperheiden tukiperhepalveluihin.
– Herää myös kysymys, löytyykö RKP:llä ”poliittista tahtoa” vain tietyillä alueilla, kun muut Suomen sairaalalakkautukset eivät tunnu puoluetta vaivaavan. RKP välittää vähät siitä, suljetaanko yöpäivystys alueilla, joissa heillä ei ole äänestäjiä. SDP välittää sosiaali- ja terveyspalveluista, RKP välittää vallasta. Hallitus alirahoittaa terveydenhuoltoa, mikä voi johtaa muun muassa Raaseporin sairaalan yöaikaisen päivystyksen lakkauttamiseen tulevaisuudessa, vaikka laki mahdollistaisi jatkossakin sen jatkamisen. RKP:n taktiikka on leikata sotesta valtakunnallisella tasolla ja sitten puolustaa yksiköitä valikoivasti, kun leikkaukset toteutetaan alueellisella tasolla, sanoo Kvarnström.
– RKP ratsastaa nyt härskisti kaksilla rattailla. Mutta nämä kullatut rattaat ovat halpametallia pinnan alta. Hyvinvointialueen ja siten myös HUS:in rahoitus tulee kokonaisuudessaan valtiolta ja näistä rahoista päättää hallitus, jossa RKP on mukana. Terveisiä RKP:lle: löytäkää vihdoin poliittinen tahto siellä hallituksessa ja puolustakaa sote-palveluja Purran saksilta, sanoo Marttila.
SDP tarjoaa ratkaisuja sotekriisiin, ne ovat mainittuina muun muassa välikysymyskeskustelun ryhmäpuheen lopussa.