SDP:n Kiuru: Sote-palvelut pitää turvata kaikkina aikoina

18.10.2023

SDP:n kansanedustajan Krista Kiurun ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamisesta.

(Muutoksen puhuttaessa mahdollisia)

Arvoisa puhemies,

SDP on sitä mieltä, että sote-palvelut pitää turvata kaikkina aikoina. Vihdoin kaikki sote-palvelut ovat saman katon alla ja toiminta on yksissä käsissä.

Sotessa on kyse historiallisesta uudistuksesta, joka ei ole täydellinen. Myös Orpon hallitus sitoutui ohjelmassaan eduskunnan hyväksymään sote-ratkaisuun — ilman korjausliikettä.

SDP on valmis toimiin. Olosuhteet ovat nyt toista, mitä aiemmin osattiin ennustaa. Korona synnytti hoitovelkaa, sota taas hinta- ja energiakriisin. Kiinteistömenot, palkat ja ostopalvelujen hinnat ovat nousseet kovasti. Kunnat mitoittivat sote-budjettinsa hyvin tiukoiksi. Kaikki tämä näkyy nyt hyvinvointialueiden isona alijäämänä.

Siksi esitämme, että hallitus:

  • myöntää alueille lisäaikaa alijäämän kattamiseen.
  • selvittää, voidaanko osa vuoden 2025 jälkikäteistarkastuksesta saada maksuun jo ensi vuonna.
  • käynnistää hyvinvointialueindeksin muutostarpeita koskevan selvitystyön.
  • tarkistaa arviointimenettelyn kriteerit.

Vaikka rahoituspohja korjaantuu suunnitellusti vuonna 2025 rahoituksen jälkikäteistarkastuksessa, niin on pelättävissä, että sitä ennen hyvinvointialueet päätyvät epätarkoituksenmukaisiin säästöihin.

Siksi Marinin hallitus varasi 500 miljoonaa euroa alkuvuodesta kohdennettavaksi ylimääräisiin sote-kuluihin ja hoitovelan lyhentämiseen.

Arvoisa puhemies,

SDP ei ole syystä hallitusaitiossa, kun Kokoomus leikkaa nyt sotea ”kuntoon”.

Vaikuttavuus vähenee, kun lainsäädäntöä puretaan hoitoon pääsystä ja palveluiden laadusta. Lisäksi sote-rahoitukseen esitetään kohtuutonta kiristysruuvia.

SDP ei pidä näitä hallituksen suunnittelemia 1,4 miljardin euron sote-säästöjä mahdollisena. Taloustieteilijä Korkmanin mukaan ne ovat ”toiveajattelua”, eikä hän usko niiden toteutuvan. Myöskään valtiovarainministeriö ei keväällä kannattanut säästöjä soteen. Aiemmin perustuslakivaliokunta jo varoitti valtiota alibudjetoimasta sote-rahoitusta.

Esitimme Kokoomukselle hallitustunnusteluissa, että monikanavarahoitusta purettaisi asteittain. Vähennettäisi sote-ICT-kustannuksia yhteishankinnoin ja lisättäisi datan liikkuvuutta. Ulotettaisi hoidon vaikuttavuuden parhaat käytänteet kaikkialle. Vapautettaisi resursseja asiakastyöhön karsimalla hallintotyötä ja tarkistamalla viranomaisohjausta sekä muuttamalla työnjakoa ja vähentämällä työvoimapulaa työmarkkinaosapuolten linjaamin tavoin.

Hyvinvointialueet ovat nyt pakon edessä leikkaamassa sieltä, mistä tällä aikataululla ja tavalla on mahdollista. Esimerkiksi lähipalveluiden leikkaukset johtavat matkakulujen nousuun ja vähäisiin säästöihin, koska jatkossakin tarvitaan riittävä henkilöstö ja asialliset työtilat.

SDP esittää, että hallitus palauttaa hyvinvointialueille työrauhan ja luopuu sote-leikkauksistaan.

Arvoisa puhemies,

SDP:lle sote on sitä, että ihminen pääsee hoitoon ja tulee hoidetuksi entistä nopeammin. Palveluiden tulee parantua, hoidon jatkuvuus turvata. Miksi hallitus haluaa luopua eduskunnassa yksimielisesti säädetystä ja jo rahoitetusta 7 päivän hoitotakuusta? Suurituloisten verojen keventämiseksikö?

Terveysbisnestä edistetään mallilla, joka ei ole kustannustehokas ja järkevä tässä julkisen soten työvoimapulassa. Tutkija Liina-Kaisa Tynkkysen sanoin: ”Väitän, että tämä hyödyttää vain terveysyrityksiä ja niitä ihmisiä, jotka jo valmiiksi käyttävät yksityisiä palveluja.”

SDP esittää, että hallituksen 500 miljoonan euron lisäresurssit ohjataan hyvinvointialueille hoitoon pääsyyn, hyödyntäen järkevästi ja kustannustehokkaasti markkinoita apuna. Julkinen sote on isäntä, yksityinen sote-renki. Veronmaksajien rahaa ei voi sysätä markkinoille tehottomasti, vaikka se ideologisista syistä sopisikin. On aika saada terveysbisnes kuriin ja suitsia markkinoita.

Esitämme, että:

  • Rajataan lainsäädännöllä vuokratyövoiman hankintojen käyttöä ja kestoa.
  • Rajoitetaan vuokratyön kustannuksia säätämällä enimmäiskatosta.
  • Selvitetään keinoja rajoittaa voitontavoittelua sotessa.
  • Velvoitetaan yleislääkäri- ja erikoislääkäriopiskelijat harjoitteluun julkiselle riittäväksi ajaksi.
  • Lisätään sote-alan koulutusta, myös lääkärikoulutusta. 

Mitä sanotte, hallitus?

Arvoisa puhemies,

Epäselväksi jää, onko hallitus valmis turvaamaan ihmisille jatkossakin riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Siksi esitämme hallitukselle epäluottamusta.

Jaa sosiaalisessa mediassa