SDP:n Kimmo Kiljunen: YK:n yleiskokouksen viesti selvä – tulitauko välittömästi Gazaan ja siviilejä on suojeltava
YK:n yleiskokous on äänestänyt kirkkaasti tulitauon vaatimiseksi Gazaan. 153 jäsenmaata, mukaan lukien Suomi, äänesti päätöslauselman puolesta. Päätöslauselmassa vaadittiin välittömän tulitauon lisäksi Hamasin ottamien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista, ja siviilien suojelua kansainvälisen oikeuden mukaisesti.
– Suomen ja 152 muun YK:n jäsenmaan viesti on painava: alueelle on saatava välitön tulitauko, sillä siviilien tilanne on täysin katastrofaalinen. Tilannetta ei voi ratkaista sotimalla, vaan tulee aloittaa aito neuvotteluprosessi. Suomen tulee olla osaltaan jatkossakin aktiivinen asian edistämisessä, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen painottaa.
Gazassa on arvioiden mukaan kuollut lokakuun 7. päivän jälkeen yli 18 000 ihmistä ja YK:n ruokaohjelman mukaan osalla alueista jopa 90 prosenttia väestöstä näkee nälkää. WHO:n mukaan sairaanhoidon tilanne on katastrofaalinen ja lähellä romahtamista.
– Päätöslauselma on lyhyt ja tasapainoinen, ja siinä vaaditaan välittömän tulitauon lisäksi panttivankien vapauttamista sekä siviilien suojelua kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Tärkeintä on kansainvälisen yhteisön selvä viesti rauhan puolesta. Samalla oli merkittävää, että Suomi tuki äänestyspäätöksellään YK:ta ja monenkeskisen järjestelmän toimivuutta, Kiljunen toteaa.
– Pidemmällä tähtäimellä on ensisijaisen tärkeää palata neuvotteluihin todellisesta kahden valtion mallista. Israelilaisilla ja palestiinalaisilla tulee olla yhtäläiset oikeudet asua ja elää vapaasti. Suomen tulee tulevaisuudessa pohtia myös mahdollisuutta tunnustaa Palestiinan valtio, kuten 139 YK:n jäsenmaata on tehnyt, Kiljunen päättää.
Turvallisuusneuvostossa tulitaukoa vaatinut päätöslauselma kaatui Yhdysvaltojen vastustukseen 8.12. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia. YK:n yleiskokouksen hätäistunnossa päätöslauselman puolesta äänesti 153 maata ja vastaan kymmenen, ml. Yhdysvallat ja Israel. 23 maata äänesti tyhjää.