SDP:n kansanedustajat Hamari ja Mäkinen: Sosiaali- ja terveysalan toimijoiden Soteri-rekisterin ongelmiin on puututtava välittömästi!
Yksityisen sektorin toimijoita velvoittava Soteri-rekisteri otettiin käyttöön vuoden 2024 alussa. Rekisterin käyttöönottoa ovat puoltanut lukuisat asiantuntijat ja se on itsessään perusteltu. Rekisterin käyttöönotossa on kuitenkin valtakunnallisesti jo kriittiseksi käyneitä ongelmia, joiden takia tuhansien toimijoiden työ kentällä on keskeytynyt.
– Tilanne on ajanut etenkin pienet- ja keskisuuret toimijat kohtuuttomaan tilanteeseen, kun lupahakemusten käsittelyaika on venynyt jo yli puoleen vuoteen, kuten Keski-Suomessa on käynyt. Samassa jonossa ovat jo pitkään alalla toimineet ja uudet alalle ryhtyvät. Kustannusten nousu on lisännyt tarvetta toimitilamuutoksille ja kuukausien odottelusta aiheutuvat kustannukset ajavat nyt toimijoita konkurssiin, Mäkinen puuskahtaa.
Tilanne on vaarantanut myös potilaiden hoidonsaannin jatkuvuuden ja turvallisuuden, kun uusiin toimitiloihin ei päästä siirtymään.
– Tällä hetkellä on tiedossa, että toimitilamuutoslupaa jonottavat myös isot toimintayksiköt, joissa hoidetaan ja kuntoutetaan esimerkiksi mielenterveyspotilaita. Kun taustalla on esimerkiksi vakava sisäilmaongelma ja muuttotarve on akuutti, on tilanne kohtuuton myös palveluja tarvitsevien kannalta, Hamari huomauttaa.
Soteri-rekisteristä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaissa. Sosiaali- ja terveysministeri Juuso on lisännyt resursseja käytössä olevan ohjelmiston kehittämiseen ja keskittänyt resursseja pääkaupunkiseudulle. Tilanne on kesänaikana kriisiytynyt entisestään ja resurssien keskittäminen pahentanut jonotilannetta muualla Suomessa.
– Käynnistämisvaiheen tarpeisiin nähden liian vähäisten resurssien keskittäminen ei ole ratkaisu ongelmaan, vaan se lisää potilaiden, asiakkaiden ja yritysten eriarvoisuutta riippuen siitä, missä päin Suomea he sattuvat asumaan. Tätä ei voi hyväksyä, Hamari ja Mäkinen toteavat.
Jonotilanteen takia jopa 3400 yrittäjää on joutunut keskeyttämään toimintansa, eikä uudet toimijat pääse aloittamaan lainkaan. Edessä on väistämättä konkurssiaalto. Hallitusohjelman mukaisesti hallitus on sitoutunut vähentämään kasvun esteitä. Myös elinkeinonharjoittamisen oikeuden näkökulmasta tilanne on kestämätön.
– Nyt tarvitaan väkeviä, tilapäisiä toimia, jotta paisunut jono voidaan purkaa, estää konkurssit ja palata normaaliin työjärjestykseen. Ensihätään hallituksen tulisi vähintään tarkistaa lupaprosessin tietovaatimuksia ja käyttää riskiharkintaa pelkkien osoitteenmuutosten yhteydessä. Jos nämä toimet eivät riitä, tulisi harkita myös väliaikaispykälän säätämistä nopealla aikataululla, jotta jonot saadaan purettua, Hamari ja Mäkinen päättävät.