SDP:n Juha Viitala: Työelämäheikennyksiä on jo riittämiin – missä toimet työhyvinvoinnin edistämiseksi?

14.2.2024

– Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa esitetään lukuisia palkansaajien oikeuksiin kohdistuvia heikennyksiä, jotka toteutuessaan muuttavat suomalaista työelämää haastaen työhyvinvoinnin ylläpitämisen. Työhyvinvoinnilla on kansantaloudellista merkitystä. Tämän vuoksi työelämän uudistuksia tulisi tarkastella ottaen huomioon myös välilliset vaikutukset. Työhyvinvoinnilla on selkeä vaikutus työn tuottavuuteen, muistuttaa sosialidemokraattien Juha Viitala. 

Suomen tuottavuuden yksi avaintekijä on inhimillinen pääoma, eli ihmiset. Työntekijöiden tuottavuuden parantaminen voidaan yksinkertaistettuna tiivistää siihen, että tehdään oikeita asioita ja tehdään asioita oikein. Suomessa olisi potentiaalia parantaa työn tuottavuutta parantamalla työelämän laatua ja työhyvinvointia.

– Tästä syystä olen jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Kysyn, mitä hallitus aikoo tehdä työhyvinvoinnin kehittämisen eteen, kertoo Viitala ja jatkaa: Meillä SDP:ssä olisi tähän työkaluja tarjolla. Meidän mielestämme työntekijöille tulisi taata esimerkiksi laajemmat mahdollisuudet vaikuttaa yritysten hallinnoissa. Tämä mahdollistaisi henkilökunnalle kannan ottamisen asioihin, joilla on suoraan vaikutusta yrityksen työntekijöihin.

– Työelämän laatuun vaikuttaa suuresti työhyvinvointi. Luovuus ja aloitteellisuus ovat ihmisen ominaisuuksista ne, mitä he kokevat tärkeiksi asioiksi työelämää kehitettäessä. Tämän huomioiminen olisi yrityksille merkittävä mahdollisuus tuottavuuden parantamiseen ja toimisi myös kilpailluilla työmarkkinoilla vetovoimatekijänä. Työelämän laadun ylläpitäminen vaatii tässä tilanteessa myös poliittista tahtoa, mutta vaikuttaa siltä, että hallitus ei näytä olevan kiinnostunut työelämän laadun ylläpitämisestä, huomioi Viitala.

Työelämää on kehitettävä sopimalla asioista ja huolehtimalla työntekijöiden oikeuksista. On ilmiselvä riski, että työelämän uudistusten toteuttaminen ylätasolta johdettuna heikentää palkansaajien aloitteellisuutta työpaikoilla. Suomen työelämän kehittämisessä työntekijöiden sivuuttaminen ja poliittisen ohjauksen vahvistaminen vaikeuttaa työhyvinvoinnin ylläpitämistä. Hallituksen tulee huomioida tämä ja osoittaa sellaisia toimia, joilla se pyrkii parantamaan työhyvinvointia Suomessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa