SDP:n Johannes Koskinen: DCA-sopimus vahvistaa Suomen puolustusta
Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyösopimus (DCA) on tarkoitus allekirjoittaa tulevana maanantaina. Sopimus helpottaa ja nopeuttaa tarvittaessa Yhdysvalloilta saatavaa sotilaallista apua samoin kuin harjoitustoimintaa. Sopimus tulee vahvistamaan Suomen puolustusta ja tukemaan Naton puitteissa tehtävää puolustussuunnittelua.
– Sopimus tiivistää monipuolisesti maiden keskinäistä puolustusyhteistyötä. Se avaa Suomen maa-, meri- ja ilmavoimien käyttöön tarkoitettuja alueita tehokkaan puolustuksellisen yhteistyön ja varautumisen edellyttämiin huolto-, valmius- ja varastointitoimiin sotilas- ja muun henkilöstön helpomman liikkumisen ohella. Sopimus on keskeinen osa Suomen Nato-jäsenyyttä, taustoittaa kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Johannes Koskinen.
– Sopimuksen myötä on ennalta sovittu välttämättömistä sotilasyhteistyön järjestelyistä Yhdysvaltojen kanssa pitemmälle kuin Nato-SOFA sopimuksessa koko liittokunnan kanssa. Tämä on tärkeää etenkin kriisitilanteiden kannalta, mutta auttaa myös rauhan aikana. Kynnys painostaa tai uhata Suomea nousee merkittävästi, täydentää Koskinen.
Johannes Koskinen korostaa, että yhteiskäyttöalueiden osoittaminen ei tarkoita Yhdysvaltojen sotilastukikohtien tai pysyvien sotilasjoukkojen sijoittamista Suomeen. – Naton pohjoista Eurooppaa koskevien puolustussuunnitelmien edetessä tulee arvioida Suomen ja Pohjolan kokonaisturvallisuuden edellyttämät ratkaisut, eikä hötkyillä asioiden edelle.
DCA-sopimuksia on yhtäaikaisesti neuvoteltu myös Ruotsissa ja Tanskassa. Sopimusten valmistelussa on pidetty yhteyttä maiden välillä. Sopimukset mahdollistavat entistä tiiviimmän puolustussuunnittelun myös Pohjoismaiden välillä. Siksi sopimuksia on tehty pyrkimällä mahdollisimman suureen yhdenmukaisuuteen.
– Presidentti Bidenin kaudella yhteistyö Pohjoismaiden kanssa on ollut tiivistä. Nyt nämä DCA-sopimukset ja niiden voimaansaattaminen vahvistavat yhteistyötä entisestään, sanoo Koskinen.
Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hallitus valmistelee ja antaa esityksensä sopimuksen hyväksymisestä. Tämän jälkeen eduskunta käsittelee esityksen.