SDP:n Johan Kvarnström: Ilmastokriisi vaatii ripeitä ja reiluja toimia
Ilmastopolitiikkaa ei vain laiminlyödä, vaan askeleita väärään suuntaan otetaan täysin tietoisesti, vaikka tosiasiat osoittavat, että meidän pitäisi tehdä paljon enemmän mahdollisimman pian, sanoo kansanedustaja Johan Kvarnström (sd). Hänen mukaansa Trumpin Yhdysvaltojen eroaminen Pariisin ilmastosopimuksesta on huono esimerkki, jota EU:n ei pidä seurata. Sen sijaan unionin on näytettävä, että vihreä siirtymä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti ja osallistavasti, mikä on järkevää sekä taloudellisesti että eettisesti.
Ilmastorintamalta tulee jatkuvasti negatiivisia uutisia. Huippukokouksissa ei saavuteta toivottuja tuloksia. Tulvat tappavat, kuivuus ja tulipalot samoin. Trumpin politiikka vaikeuttaa tilannetta sekä konkreettisesti että poliittisen kulttuurin kannalta. Tässä tilanteessa EU:n pitäisi kantaa vastuunsa.
– Viime vuodesta tuli mittaushistorian kuumin ja sään ääri-ilmiöt koettelevat kaikkia maanosia, mutta EU-parlamentin suurin maltillinen oikeistoryhmä EPP ehdottaa, että EU luopuisi uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen tavoitteista. Suomessa hallitus puolestaan suunnittelee median tietojen mukaan heikentävänsä Ilmastopaneelia yhdistämällä sen muihin paneeleihin, joilla on erilaiset painopisteet ja intressit. Tämä tapahtuu sen jälkeen, kun hallitus on jo tietoisesti tehnyt päätöksiä, jotka lisäävät päästöjä, Kvarnström sanoo.
Hänen mukaansa pienenkin maan teoilla voi olla suuri merkitys.
– Maailmassa ei tällä hetkellä ole yhtään hiilineutraalia hyvinvointivaltiota. Tällaisen pelkkä symbolinen arvo olisi jo valtava. Lisäksi emme voi uskottavasti ajaa vihreää siirtymää koko EU:ssa, ellemme itse ole uskottavia tässä asiassa. Juuri nyt meidän on vahvistettava hiilinieluja, suojeltava enemmän metsiä ja huolehdittava paremmin siitä, että koko talous- ja yhteiskuntajärjestelmämme edistää kestävää elämäntapaa kertakäyttökulttuurin sijaan. On tosiasia, että kaikista tarvittavista investoinneista huolimatta muutos on halvempaa kuin ilmastonmuutokseen reagoiminen ja siihen sopeutuminen jälkikäteen, Kvarnström sanoo.
Hän katsoo, että monet ihmiset ovat kokeneet välttämättömän siirtymän pikemminkin uhkana ja loukkauksena kuin asiana, joka koskee kaikkia ja josta kaikki voivat hyötyä.
– Meidän on tehtävä työtä yli puolue- ja valtiorajojen, jotta oikeudenmukaisesta vihreästä siirtymästä tulee yhteinen ja osallistava projekti, johon kaikki ihmiset tuntevat kuuluvansa. Me kaikki, koko ihmiskunta, häviämme, jos annamme ilmaston lämpenemisen jatkua nykyiseen tapaan. Se olisi kohtalokas virhe ja perustuisi lyhytnäköiseen ajatteluun, Kvarnström sanoo.