SDP:n Harakka: Tsunamista kaapelirikkoon: Viranomaisten yhteistyö on harpannut 20 vuodessa
Kaksi joulunpyhien draamaa 20 vuoden välein osoittaa, kuinka merkittävästi viranomaisten yhteistyö on Suomessa kehittynyt. Tapaninpäivän tsunami 2004 johti yhteistoiminnan tiivistymiseen, jonka ansiosta joulupäivän 2024 kaapelirikosta epäilty laiva saatiin ripeästi tutkittavaksi.
Helsingin Sanomien pääkirjoitus 26.12. kertasi Khao Lakin tragedian epäonnistumisia ja oppeja Suomen viranomaistoiminnalle. Yksi tärkeä muutos jäi kuitenkin mainitsematta. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) valtiosihteeri Risto Volanen tuskastui niin perusteellisesti tökkivään tiedonkulkuun ja sekaviin toimivaltuuksiin, että perusti jatkuvaa seurantaa ylläpitävän valtioneuvoston tilannekeskuksen (VN-Tike).
Juuri VN-Tike varmisti 20 vuotta myöhemmin, että tieto kaapelirikosta ja mahdollisesta syypäästä kulki välittömästi koko valtiojohdolle. Yhteiskunta valvoo ja toimii myös joulupäivänä.
Suomalainen viranomaisyhteistyö on kansainvälisestikin ainutlaatuista, kuten kenraalimajuri (res.) Kim Mattsson muistuttaa (HS 27.12.).
Huoltovarmuuskeskuksesta vuonna 2019 ja kyberturvan kehittämisestä 2019-2023 vastanneena ministerinä rohkenen väittää, että kokonaisturvallisuuden mallimme on jopa kateuden aihe, myös muissa pohjoismaissa.
Kuten Eagle S -operaatio osoitti, ratkaisevan tärkeää on poliisin ja rajavartioston yhteistyö, jonka mahdollistaa kansainvälisestikin ainutlaatuinen PTR-säädöstö (Poliisi, Tulli, Raja). PTR:n ansiosta turvallisuusviranomaiset voivat tilanteen vaatiessa jakaa joustavasti tietoa, johtovastuita ja henkilöstöä. Valmistelin vastaavaa mallia myös kyberhyökkäyksien varalle, ja valmiudet ovatkin vahvistuneet.
Monet elättelevät käsitystä jäykästä ja hitaasta viranomaistyöstä. Meillä olisi pikemmin syytä terveeseen ylpeyteen. Yhteiskuntamme kykenee oppimaan. Epäonnistuminen jouluna 2004 johti onnistumiseen jouluna 2024.