SDP:n Filatov: Leikkauksista ja rakennetoimista tarvitaan lapsivaikutusten arviointi

27.10.2023

Ensi- ja turvakotien liiton tavoitteena on, että jokainen lapsi on turvassa. Taloudellisesti tiukkana aikana on tärkeää ehkäistä lapsiperheköyhyyttä, koska köyhyys jättää lapsen reppuun ikävän elämän mittaisen riskin ja taakan, toteaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja, eduskunnan 2. varapuhemies Tarja Filatov.

Ensi- ja turvakotien liiton Uudet tuulet -tapahtumassa puhunut Filatov painottaa, että talouden päätöksiltä pitää edellyttää paitsi yksittäisten toimien vaikutusten arviointia, säästöjen kasautumisvaikutusten arviointia ja erityisesti lapsivaikutusten arviointia.

– Lapsen oikeuksia ja etua ei nykyisissä talouden sopeutustavoitteissa ole otettu riittävästi huomioon. Lapsivaikutusten arvioinnit loistavat poissaolollaan, hän suree.

Budjettipäätösten taloudellisissa arvioinneissa tunnustetaan, että leikkauksilla on lisääntyviä kielteisiä vaikutuksia pienituloisimmille lapsiperheille, kuten yksinhuoltajille ja työttömille perheille. Lapsiköyhyys on Suomessa viime vuosina vakiintunut noin 11 prosenttiin, kun köyhyys määritellään kasvamiseksi kotitaloudessa, jonka tulot ovat alle 60 prosenttia maan mediaanituloista.

– Tiedämme, että lapsiperheköyhyydellä on kielteiset vaikutukset. Lapsivaikutusten arvioinnissa on tärkeää nähdä, että talouden leikkauksilla aiheutetaan lapsiperheiden tippuminen viimesijaisen toimeentulotuen piiriin ja sen vaikutukset uhkaavat vaarantaa hallitusohjelmaan kirjatut myönteiset tavoitteet, Filatov huomauttaa.

Viime vuosina ensisijaisen sosiaaliturvan nosto on vähentänyt lapsiperheiden toimeentulotukiriippuvuutta, mutta nyt toimeentulotukimenojen on arvioitu lisääntyvän. Esimerkiksi vanhempien pitkäaikainen toimeentulotukiriippuvuus näkyy lasten koulumenestyksessä ja myös esimerkiksi psyykelääkkeiden käytössä, lastensuojelutarpeessa ja monissa muissa asioissa joita on pyritty ehkäisemään.

Filatovin mukaan parempi lapsivaikutusten arviointi voisi opettaa, millä toimilla lisäämme epätoivottuja asioita ja millä taas vahvistamme hyvän kehää.

– Erityisestitaloudellisesti tiukkoina aikoina on tärkeää osata vähentää ennalta inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiden korjaavien toimenpiteiden tarvetta, Filatov muistuttaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa