SDP:n Filatov: Ihmisläheisestä digitalisaatiosta ja yhteistyöstä luovia ratkaisuja lähipalveluihin
- Pieniltä kunnilta vaaditaan paljon, jotta ne säilyttävät elinvoimansa. Ketteryydellä, kekseliäisyydellä ja yhteistyöllä pienet kunnat voivat jopa kasvattamaa houkuttelevuuttaan ja asukkaidensa hyvinvointia, sanoi eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov puhuessaan Lopen Työväenyhdistyksen kokouksessa 19.1.2024.
– Tulevaisuuteen suuntautuneen kunnan on tunnistettava edessä olevat muutokset ajoissa, jolloin päätöksiä ehditään tehdä harkitusti eikä viime hetkellä pakon sanelemana.
Tarja Filatov kannustaa pieniä kuntia digitaalisten palveluiden edelläkävijöiksi. Digitaalisuuden hyödyntäminen tuo uusia mahdollisuuksia niin asukkaille kuin yrityksille edistäen paikallista kehitystä ja vahvistamalla yhteisöllisyyttä.
– Pienet kunnat ovat erilaisia, siksi yhden kunnan ratkaisuja voidaan harvoin kopioida suoraan toisen käyttöön.
Hyvien tietoliikenneyhteyksien olemassaolo on pienelle kunnalle erityisen tärkeää. Ne hyödyttävät sekä vakituisia asukkaita että myös monipaikkaisia eli esimerkiksi kesämökeiltään käsin osan vuodesta etätyötä tekeviä. Toimivat yhteydet tekevät myös etäopiskelusta sujuvampaa.
Digitaalisuutta kannattaa hyödyntää niissä kohdin, missä se on järkevää ja turvallista. Kunnissa digiajan kokeiluiden kohteena ovat usein ikäihmiset ja koulutuspalvelut. On huolehdittava myös siitä, että ratkaisut ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä asiakkailleen.
– Tekniikan avulla voidaan muistuttaa ikäihmistä ottamaan lääke, mutta kuinka varmistua siitä, että suuhun menee oikea määrä oikeaa lääkettä. Turvallisimpia lienevät ennaltaehkäisevät ratkaisut, kuten vaikkapa voimistelutuokion tarjoava sovellus. Unohtaa ei sovi sitä, että teknologian käyttö edellyttää kuntalaisilta digiosaamista, Filatov painottaa.
– Digitalisaation hyötyihin liittyy myös paljon unelmahöttöä. Siitä on päästävä eroon ja edettävä konkreettisin toimivin askelin. Lähtökohtana on oltava hyvin toimivat ohjelmat, muistuttaa Filatov.
– Kiinnostavia tuloksia on saavutettu myös liikkuvien palveluiden avulla. Kirjasto- ja kauppa-auton rinnalle on kylänraitille ja haja-asutusalueille tulleet liikkuvat sosiaali- ja terveyspalvelut. Tällaiset ratkaisut mahdollistavat palveluiden säilymisen niitä tarvitsevien lähellä, mutta kustannustehokkaasti yhteistyössä muiden alueiden kesken.
– Digitaalisuus on parhaimmillaan voimavara, joka voi parantaa elämänlaatua, tehostaa palveluita ja edistää yhteisön kehitystä. Verkkopalvelut, kuten sähköiset asiointipalvelut, digitaaliset terveyskonsultaatiot ja etätyömahdollisuudet, helpottavat kuntalaisten arkea. Tavoitteena on tehdä palveluista saavutettavampia ja tarjota joustavuutta asukkaiden elämään.
Filatov painottaa digiosaamisen parantamista. Kansalaisilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet, oikeudet, tiedot ja taidot päästä internetiin ja digitaalisiin palveluihin. Tasa-arvon on ulotuttava digipalveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen.
Saatavuuteen kuuluu se, että ihmisillä on osaamista käyttää digipalveluita, riittävät yhteydet, toimivat laitteet ja sovellukset sekä taloudelliset voimavarat niiden hankkimiseen.