SDP:n Eveliina Heinäluoma: Valtio menettää verotuloja jättäessään rakennusalan yksin
– Rakentaminen väheni viime vuonna enemmän kuin finanssikriisin aikaan, mutta hallitus ei kyennyt kehysriihessäkään tuomaan ratkaisuja pöytään, vaikka niitä on odotettu jo lähes vuosi. Rakennusteollisuus RT:n mukaan alan työttömyyden kasvun odotetaan voimistuvan kesällä ja rakentamisen historiallisen matalan tason arvioidaan olevan talouskasvun suurin uhka. Hallituksen suoranainen lamaantuminen tilanteen edessä on käsittämätöntä, toteaa ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd).
Ratkaisujen sijaan hallitus vaikeuttaa rakennusalan tilannetta. Ympäristöministeriön hallinnonalan kehysriihen leikkauksista merkittävin on Heinäluoman mielestä kohdistunut erityisryhmien asuntojen rakentamiseen tarkoitettuihin investointiavustuksiin. Ensin hallitusohjelmassa päätettiin vähentää viime vuoden 120 miljoonan avustusvaltuus puoleen ja nyt päätettiin vielä 28 miljoonan euron lisäleikkauksesta.
– Laskennallisesti vähennys tarkoittaa, että kuluvana vuonna hankkeita voitaisiin käynnistää yli 400 miljoonan euron arvosta, mutta ensi vuonna vain alle sadalla miljoonalla. Tämä siis tilanteessa, jossa rakennusala tarvitsisi kipeästi elvytystä. Samalla valtiolta jää arvonlisäveron korotuksen myötä saamatta yli 76 miljoonaa euroa verotuloja eikä tämä edes ole koko menetys, sillä Rakennusteollisuus RT:n mukaan verojen ja veroluonteisten maksujen osuus on asuntorakentamisessa 46 prosenttia.
– Erityisryhmien investointiavustuksen leikkaaminen on erittäin huono päätös tilanteessa, jossa rakennusala on historiallisessa ahdingossa. Erityisryhmien asuntorakentamisen kautta olisi voitu saavuttaa suurta yhteiskunnallista hyötyä valtiolle pienin menoin ja samalla rakennusala olisi saanut apua yli kriisin.
Syksyn päätöksiin nähden 65 prosentin jättileikkauksen jälkeen investointiavustus riittää vain vammaisille tarkoitettuihin asuntoihin.
– Erityisryhmien investointiavustuksen leikkaus on ristiriidassa Orpon hallituksen tavoitteen kanssa poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä, sillä avustuksen turvin on rakennettu myös asunnottomille kohdennettuja vuokra-asuntoja. Samalla pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen osoitetaan kuitenkin erikseen rahoitusta vuosina 2025–2026 vuosittain 4–5 miljoonaa euroa. Käsittääkseni pitkäaikaisasunnottomuutta saataisiin vähennettyä ennen kaikkea järjestämällä asunnottomalle asunto, Heinäluoma toteaa.
SDP esittää vaihtoehtoisessa julkisen talouden suunnitelmassaan myös kasvupaketin, josta yksi osa käsittelee rakennusalan elvytystä.
– Olemme herätelleet hallitusta viime kesästä saakka tunnustamaan tosiseikat ja toimimaan. Jo syyskuussa esitimme rakennusalan elvytyspakettia. Tällä hetkellä rakennusalan työllisyys on alimmillaan 25 vuoteen ja rakennusalalla on tehty tänä vuonna konkursseja noin 70 yrityksen kuukausitahtia. Mitä tarvitaan, että hallitus vihdoinkin tekisi rakennusalan syöksykierteelle jotain? Heinäluoma kysyy.
Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä jätti tänään 22.5. eriävän mielipiteen valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028 koskevaan ympäristövaliokunnan lausuntoon.