SDP:n Eloranta: Hallituksen suunnittelemat kylmät kulttuurileikkaukset tuhoavat luovien alojen työpaikkoja, kasvupotentiaalia ja kulttuurin saavutettavuutta
SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta pitää hallituksen jopa kymmenien miljoonien eurojen kulttuurileikkauksia tuhoisana suomalaiselle kulttuurille. Eloranta pelkää leikkausten johtavan jopa teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten sulkemiseen ympäri maan.
– Suomalainen kulttuuri on keskeinen osa yhteiskuntaamme. Se on tärkeä itseilmaisun keino, kokemusten luoja, tunteiden herättäjä, hyvinvoinnin edistäjä ja myös keskeinen osa talouttamme. Jokaisella suomalaisella tulee olla oikeus ja mahdollisuus kokea kulttuuria. Hallituksen kulttuuriin suunnittelemat leikkaukset tulee kaatamaan nurin mm. teattereita, orkestereita, elokuvateattereita, museoita ja festareita ympäri maan. Yhä suurempia alueita jää ilman kulttuurimahdollisuuksia, Eloranta sanoo.
– Kulttuurista leikkaaminen tulee heikentämään myös maamme taloutta entisestään. Valtava määrä kulttuurialan ammattilaisia tulee jäämään vaille työtä. Alan työllistämät alihankkijat ja tapahtumista hyötyneet palvelu- ja matkailualan yritykset jäävät ilman asiakkaita. Kulttuuriala työllistää tällä hetkellä suoraan noin 136 000 ihmistä ja tapahtuma-ala noin 200 000 henkilöä. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n mukaan valtion kulttuurin sijoittama euro luo jopa 10 euron hyödyn maamme taloudelle. Onko hallituksella todella varaa tässä taloustilanteessa leikata luovien kulttuurialojen kasvupotentiaalia?, Eloranta kysyy.
Kulttuurialan järjestöt ovat vedonneet hallitukseen leikkausten perumiseksi ja ovat huolissaan muun muassa teattereiden jatkomahdollisuuksista. Eloranta pelkää hallituksen leikkauksien johtavan kulttuuritarjonnan vähenemiseen ja kulttuurin moninaisuuden heikkenemiseen.
– Kovien kulttuurileikkausten lisäksi hallitus nostaa kulttuuripalveluiden arvonlisäveroa nykyisestä kymmenestä prosentista 14 prosenttiin. Vähenevä tarjonta, heikkenevä alueellinen kattavuus ja nousevat hinnat vielä yhdistettynä sosiaaliturvaleikkauksiin tulee tarkoittamaan, että yhä harvemmalla on mahdollisuus päästä kulttuurin pariin ja tämä tulee pahimmillaan johtamaan kurjistumisen kierteeseen luovilla aloilla. Moninainen suomalainen kulttuurimme tarvitsee suojelua, muuten se tuhoutuu, Eloranta toteaa.