SDP:n Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly: Hallituksen ulkomaisen työvoiman maastapotkulaki heikentää Suomen vetovoimaa kansainvälisille osaajille

17.10.2024

SDP: kansanedustajat Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly kritisoivat hallituksen esitystä kolmen ja kuuden kuukauden työttömyyssäännöstä, jonka hallitus on antanut tänään eduskunnalle. Kyse on ulkomaisen työvoiman maastapotkulaista, joka uhkaa heikentää Suomen kilpailukykyä ja pahentaa osaajapulaa.

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle paljon kritisoidun lakiesityksen ulkomaalaislain muuttamiseksi, jonka myötä työperusteisella luvalla Suomeen tulleen pitäisi jatkossa työllistyä ja löytää uusi työpaikka kolmessa kuukaudessa jäätyään ennenaikaisesti työttömäksi. Aika uuden työn löytämiseen olisi tätä pidempi kuusi kuukautta eräille ryhmille, kuten erityisasiantuntijoille. Samalla työnantajille asetettaisiin ilmoitusvelvollisuus maahanmuuttovirastolle työsuhteen päättymisestä.

SDP:n kansanedustajat Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly ovat huolissaan esityksen vaikutuksista Suomelle kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kannalta. Esitys uhkaa heikentää Suomen houkuttelevuutta työperäiselle maahanmuutolle, jota yhteiskuntamme tarvitsee tulevaisuudessa yhä enemmän. 

– Pääministeri Orpon hallitus ajaa yhä jääräpäisesti maastapotkulakia, vaikka useat asiantuntijat ovat sen laajasti tyrmänneet. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja kilpailu osaavasta työvoimasta tulee vain kiristymään tulevaisuudessa. Maastapotkulain kaltaisen ideologisen näpertelyn sijaan hallituksen tulisi nyt keskittyä toimenpiteisiin, joilla ylläpidetään ja vahvistetaan Suomen tarvitsemaa työperäistä maahanmuuttoa, toteaa SDP:n hallintovaliokunnan valiokuntavastaava Eemeli Peltonen.

Lausuntokierroksella elinkeinoelämän ja työnantajatahojen edustajat kritisoivat esitystä. Aikarajoja pidettiin liian lyhyinä ja niiden pelättiin vaikeuttavan kansainvälisten osaajien asemaa merkittävästi. Kansanedustaja Lauri Lyly on myös huolissaan esityksen vaikutuksista kotoutumiseen ja työnhakijoiden perheisiin.

– Kolmessa kuukaudessa on vaikea työllistyä. Kuusikin kuukautta voi olla liian vähän esimerkiksi rekrytointiprosessien hitauden vuoksi. Liian lyhyt aika asettaa myös työnhakijan perheenjäsenet haavoittuvaan asemaan, jos heidän oleskelunsa on sidoksissa työnhakijan oleskelulupaan. Suoja-ajan pitäisi olla pidempi, sillä tämä esitys vaikuttaa maassamme jo työskenteleviin ihmisiin, SDP:n työelämä- ja tasa-avovaliokunnan valiokuntavastaava Lauri Lyly toteaa.

Esitys on jo vaikuttanut Suomen maineeseen ja herättänyt huolta Suomen tarvitsemien kansainvälisten osaajien keskuudessa.

– Kolmen kuukauden säännöllä hallitus heikentää Suomen vetovoimaa kansainvälisille osaajille, mistä muun muassa elinkeinoelämä on lausunut painavan huolensa. Pidän käsittämättömänä sitä, että kokoomus ja RKP ovat asettautuneet perussuomalaisten Suomelle vahingollisen maahanmuuttopolitiikan takuumiehiksi tässäkin asiassa. Elinkeinoelämän ja yritysmaailman huolet eivät paljon hallituksen vaakakupissa paina. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa näyttäytyä ammattilaisille ja osaajille epähoukuttelevana maana, Eemeli Peltonen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa