SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 21.11.2023.

21.11.2023

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 21.11.2023. Kansanedustaja Ville Merinen.

Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puhemies,

Kuinka moni tässä salissa oikeasti uskoo, että vähentämällä nuorten tuloja, leikkaamalla asumistukea, leikkaamalla kuntoutuksesta, lisäämällä opintolainaa, heikentämällä palveluja ja niin edelleen – meidän nuoret alkavat voida paremmin? Rientävät iloisempina ja terveempinä töihin. Kiitollisena hallitukselle, joka tekee heille vain palveluksen, kun pakottaa nuoren ottamaan itseään niskasta kiinni ja menemään töihin?

Tuoreiden aamulla julkaistujen lukujen mukaan meillä on 26 600 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Tämä on 3000 enemmän kuin vuosi sitten.

Puhemies,

Haluan kertoa teille esimerkin Mikosta. Omillaan asuva 24-vuotias Mikko on hakeutunut terapiaan usean vuoden paniikkihäiriö- ja ahdistusoireilun takia. Hän pystyy tukien, terapian ja läheisten avulla pitämään yllä maltillista opiskelutahtia yliopistossa. Sitten hallitus leikkaa Mikon tukia. Mikko miettii, miten hän saa rahansa enää riittämään. Hallituksen vastaus Mikolle on ”mene töihin”.

Taitaa enemmänkin käydä niin, että Mikko muuttaa takaisin kotiin, vanhempien luo ja vetäytyy entistä enemmän aikuiselämästä.

Terapiassa tavoite on monesti parantaa ja eriyttää välejä vanhempiin. Ottaa vastuuta elämästä enemmän ja enemmän. Mutta silloin tarvitaan myös itsenäistymistä mahdollistavaa tukea.

Puhemies,

Jo nyt yli 13 000 nuorta on jäänyt työelämän ulkopuolelle ja saa työkyvyttömyyseläkettä mielenterveysongelmien takia.

Eilen Helsingin Sanomissa Suomen Ekonomien pääekonomisti totesi seuraavasti: ”Tilanteen voi pukea numeroiksi niinkin, että jos suomalaisten mielenterveysongelmat putoaisivat puoleen nykyisestä, kustannusten näkökulmasta se ratkaisisi kestävyysvajeen.”

Kauhulla odotan, mikä on mielenterveyden lasku hallituksen leikkausten jälkeen. Enpä usko, että tätä ratkaistaan ainakaan viinan juonnilla, kuten hallitusrivien suunnasta on esitetty. Eikä opiskelijan ahdistusta ratkaise leikkauksilla ”kannustaminen”. Monet hallituspuolueista kuuluneet nuorten tilannetta vähättelevät puheet näyttävät kuinka irtaantunut hallitus on nuorten todellisuudesta.

Eikä nuorten terapiatakuu ratkaise ongelmaa, kun samalla lisätään mielenterveyttä heikentäviä tekijöitä ja hyvinvointialueille suunnitellaan miljardisäästöä, joka tulee viemään hoitopaikkoja.

Puhemies,

Näin suurissa kokonaisuuksissa pitää tarkastelle perusteellisesti ajan kanssa esitysten yhteisvaikutuksia.

Olen kuitenkin seurannut huolissani oikeusoppineiden poikkeuksellisia kommentteja perustuslakivaliokunnan toiminnasta. On jopa sanottu, että perustuslakivaliokunta ei ole täyttänyt tehtäväänsä, kun se ei ole arvioinut sosiaaliturvaleikkauksien vaikutuksia yhdessä. Tällainen kritiikki on otettava vakavasti.

Onneksi meillä on sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka saa tarvittavan ajan, jotta voi arvioida yhteisvaikutukset pahiten osumaa ottaviin ryhmiin, kuten nuoriin, ja huomioi asiantuntijoiden tutkimukseen perustuvat näkemykset tehdessään lausuntoja. Näistä kumpikaan ei kuitenkaan tunnu toteutuneen ja hallitus on saanut paljon kritiikkiä esitysten nopeasta aikataulusta.

Onneksi hallitus sentään huomioi kansainväliset ihmisoikeussopimukset: EUn sosiaalisen peruskirjan ja YKn yleissopimuksen. Tai oikeastaan Suomi on jo pitkään saanut Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta ratkaisuja liian alhaisesta perusturvasta, jota hallitus vielä entisestään heikentää.

Puhemies,

Kaiken tämän välinpitämättömyyden pahimpana kärsijänä ovat nuoret ja opiskelijat. Meidän tulevaisuus. Ja perusteluna toimii jokaisella kerralla ”jos nyt ei säästetä, ei nuorilla ole tulevaisuutta”.

Olen käynyt tuhansia keskusteluja nuorten kanssa viime vuosina, ja heistä yhdeksän kymmenestä on erittäin huolissaan, jopa peloissaan tulevaisuuden suhteen. Hallituksen politiikka vain lisää näitä huolia.

Ehkä olennainen kysymys on, onko kukaan miettinyt, miten nämä nuoret selviävät sinne tulevaisuuteen tällä menolla?

Puhemies,

Voisin päättää ajankohtaiseen lainaukseen Chisun Baden baden kappaleesta, joka kiertää sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä:

”Hallitus mietti pitkään, miten tääkin kriisi ratkaistaan. Kunnes joku muisti miten alkoholivero poistetaan.”

Puhemies,

Koska hallitus ei ole muuttamassa linjaansa, vaan aikoo yhä maksattaa politiikkaansa nuorilla ja opiskelijoilla, sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kannattaa edustaja Razmyarin tekemää epäluottamuslausetta

Jaa sosiaalisessa mediassa