SDP:n Aki Lindén: Orpon oikeistohallitus aikoo heikentää rajusti suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita

17.6.2023

SDP:n entinen perhe- ja peruspalveluministeri, kansanedustaja Aki Lindén pitää tulevan pääministerin Petteri Orpon hallituksen linjauksia sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä harrastelijamaisina että vahvasti ideologisina.

Lindénin mukaan kokonaisuutena suomalaisten terveyspalveluja, vanhusten palveluja sekä vammaisten ja kehitysvammaisten palveluita aiotaan rajusti heikentää nykyisten lakien takaamasta tasosta, vaikka yksittäisiä pieniä parannuksia esitetäänkin. Heikennykset tapahtuvat konkreettisesti lakeja muuttamalla (mm. vammaispalvelulaki, hoitajamitoitus ja hoitotakuu) sekä rahoituksen tulevaa tasoa tiukentamalla. 

– Jo nykyinen sote- eli hyvinvointialueiden rahoitusraami on erittäin tiukka. Tämä johtuu pääosin siitä, että kunnat, joilta palvelut vuoden 2023 alussa siirtyivät hyvinvointialueille, ovat alimitoittaneet monin tavoin vuoden 2022 rahoitusta, joka muodosti pohjan uusien alueiden toiminnalle. Rahoituksen kasvu tulevina vuosina väestön ikääntymisen, sairastavuuden ja lääketieteen kehityksen perusteella on kuitenkin turvattu nykyisessä mallissa rahoituslailla, Lindén muistuttaa.

Tästä tasosta aiotaan hallitusohjelman mukaan kuitenkin leikata peräti 1,4 miljardia euroa vuodesta 2026 alkaen. Käytännössä tämä merkitsee Lindénin mukaan palveluiden ja palveluverkon rajua heikentymistä, sillä jo nykyinen rahoitusraami on tiukka ja siitä selvitään hyvinvointialueilla vain merkittävällä toimintojen tehostamisella.

– Erityisen huonona pidän eduskunnan viime syksynä yksimielisesti säätämän terveyskeskusten hoitotakuun tiukentamisen jäädyttämistä. Syyskuun alusta 2023 voimaan tuleva 14 vuorokauden hoitoonpääsy jäisi pysyväksi eikä Marinin hallituksen 1.11.2024 alkaen säätämää seitsemän vuorokauden hoitotakuuta toteutettaisi. Samalla hallitus kuitenkin aikoo ohjata lisää rahaa Kelan sairausvakuutuskorvauksiin.

– Se lisäisi alueellisia eroja maassamme, sillä yksityislääkäritoiminta on keskittynyt pääasiassa eteläisen Suomen suuriin kaupunkeihin. Sama rahoitus olisi voitu kohdentaa sote-alueille tasapuolisesti, ja ne olisivat voineet ostaa palveluja yksityislääkäreiltä. Nyt halutaan hyvinvointialueita kurjistaa ja kokoomuksen kellokkaiden miehittämää yksityissektoria vahvistaa. Varma seuraus tästä on entistä useamman lääkärin siirtyminen julkisten työnantajien palveluksesta yksityislääkäreiksi, mikä edelleen heikentää sote-alueiden terveyskeskusten ja sairaaloiden palvelukykyä, Lindén pohtii.

Lindénin mukaan tärkein uudistus, joka terveydenhuollossa todellisuudessa tarvittaisiin, on omalääkärijärjestelmä, jossa jokainen suomalainen pääsisi maksutta tai pienellä omavastuulla yleislääkärin hoitoon ja myös lääkärin määräämiin maksuttomiin laboratoriokokeisiin ja kuvaustutkimuksiin, kuten esimerkiksi Tanskassa.

– Tällaisessa mallissa voitaisiin käyttää myös yksityislääkäreitä, joilta hyvinvointialue ostaa palvelut. Sairaaloiden jonojen lyhentämiseksi, päivystysten turvaamiseksi, vanhusten palveluiden parantamiseksi ja vammaisten palveluiden oikeudenmukaiseksi kehittämiseksi on hyvinvointialueiden rahoitus turvattava. SDP ei tule hyväksymään nyt suunniteltuja leikkauksia ja kokoomuksen hallituskumppaneilleen syöttämää harrastelijamaista ja ideologista yksityistämislinjaa kansalaistemme keskeisimpiin peruspalveluihin, Lindén linjaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa